A Külügyminisztérium azt reméli, hogy a kedvezménytörvény végrehajtásával kapcsolatos kérdésekről szerdán Pozsonyban sorra kerülő, magyar részről hosszú ideje szorgalmazott konzultáción konkrét szlovák felvetésekről tárgyalhat érdemben és érhet el haladást a két fél – jelentette ki Horváth Gábor külügyi szóvivő az MTI-nek.

Hangsúlyozta, hogy Budapest a szerdai megbeszélések előtt változatlanul megerősíti politikai készségét az érdemi és tartalmas eszmecserére a konkrét szlovák felvetésekről, az ésszerű megállapodás kialakítása érdekében.

Hozzátette, hogy a magyar fél a tárgyalásokra tett ismételt kezdeményezések mellett folyamatosan megküldte a szlovák partnernek az elkészült végrehajtási rendeletek szövegét, következetesen hangsúlyozva készségét érdemi konzultációk folytatására.

A pozsonyi tárgyalásokra utazó magyar küldöttséget Lőrincz Csaba, a Külügyminisztérium államtitkár-helyettese vezeti.

Horváth Gábor emlékeztetett arra, hogy a magyar diplomácia hónapok óta szorgalmazta és több konkrét időpontot is javasolt a konzultációk folytatására.

Jaroslav Chlebo szlovák külügyi államtitkár a tavaly június 15-i hivatalos budapesti tárgyalásai alkalmával úgy fogalmazott, hogy Szlovákia nem akarja elsietni a konzultációkat a kedvezménytörvénnyel kapcsolatban. Szabó Tibor, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke a Jaroslav Chlebóval október 31-én Pozsonyban tartott konzultációján megerősítette, hogy a magyar fél változatlanul kész az egyeztetések folytatására. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium politikai államtitkára a Chlebóval november 22-én, szintén Pozsonyban tartott megbeszélésén ismét szakértői konzultációt ajánlott fel a szlovák fenntartások tisztázása érdekében.

Budapest az utóbbi hetek során is több alkalommal tett konkrét javaslatot szakértői és államtitkári konzultációk időpontjára – emelte ki Horváth Gábor. Előbb 2001. november 27-én kezdeményezte a konzultációk folytatását, annak kapcsán, hogy az államtitkárok november 22-i tárgyalásán született megállapodás alapján a magyar fél haladéktalanul kijelölte a szakértői küldöttség tagjait. Erre a magyar javaslatra többszöri sürgetésre sem érkezett kedvező szlovák válasz.

Ezt követően a Külügyminisztérium 2001. december közepén javasolta ismét a szlovák nyilatkozatokban és közleményekben felvetett konkrét kérdésekről, tehát a törvény végrehajtását érintő, nem pedig elvont politikai és egyéb felvetésekről folytatandó kétoldalú eszmecsere megtartását. A szlovák fél akkor is csupán azt jelezte, hogy január elején kívánják folytatni a megbeszéléseket – mondta el a külügyi szóvivő.