A lemezkiadók és a webes rádiócsatornák a napokban megegyeztek a szerzői jogok által védett zeneszámok után fizetendő licenszdíjakról, az előadók és kiadók közötti ellentét azonban veszélyezteti a megállapodás sikerét.

Az internetes rádiók, illetve a lemezkiadók az utolsó pillanatban, alig két héttel azelőtt, hogy a webrádióknak el kell kezdeniük jogdíjat fizetni a világhálón keresztül sugárzott zeneszámokért, megállapodást kötöttek a korábban megszabott jogdíjak mértékének megváltoztatásáról. Az új megállapodás szerint a webrádiók nem a leadott zeneszámok után, illetve a hallgatók számától függően fizetnének jogdíjat, hanem bevételük 8 – 12 százalékát fizetnék a lemezkiadóknak. A szakértők szerint a korábbi, zeneszámonkénti és hallgatónkénti licenszdíj a kisebb webrádiókat kilátástalan helyzetbe sodorta volna. A nagyobb webes műsorszolgáltatókra, mint például az America OnLine, vagy a Clear Channel Communications nem vonatkozik a megállapodás. Ezek a szolgáltatók a korábban meghatározott licenszdíjat fogják fizetni a leadott zeneszámok után, mivel számukra ez a jogdíjfizetési változat kedvezőbb.

A kisebb webrádiók, illetve a lemezkiadók – amennyiben az utóbbiak meg tudnak egyezni a jogdíjak elosztásáról – várhatóan kérelmet nyújtanak be az amerikai Kongresszusnak a megállapodás törvényi szintre emeléséhez. A probléma elsősorban az, hogy a jogdíjak nem az előadókhoz, hanem a lemezkiadókhoz kerülnének, ezért az előadók várhatóan meg fogják akadályozni a megállapodás életbe lépését. – Mivel a jogdíj a lemezkiadókhoz kerülne, nincs garancia arra, hogy az előadók is megkapják részüket – mondta Ann Chaitovitz, az Amerikai Televíziós és Rádiós Előadók Szövetségének (AFTRA) hangfelvételekkel foglalkozó igazgatója. – Tudják, hogy meg fogjuk akadályozni a megállapodás elfogadását – tette hozzá.

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetségének szóvivője szerint a szervezet dolgozik a probléma kiküszöbölésén. Amennyiben a megállapodást mégis elfogadják a felek, a kisebb webrádiók bevételeik, illetve amennyiben az nagyobb összeg, költségeik 8 – 12 százalékát lennének kötelesek jogdíjként befizetni. A kis webrádiók szerint az ilyen fajta jogdíjfizetési módszer azért kedvezőbb számukra, mert a zeneszámonkénti fix licenszdíj könnyen felemészthetné teljes bevételüket, és lehetetlenné tenné működésüket. Az egyelőre nincs tisztázva, hogy mely internetes rádióadók alkalmazhatják majd a százalék-alapú jogdíjfizetési módszert, de egyes hírek szerint várhatóan a műsorszolgáltatók éves bevétele lesz korlátozva 500 ezer dollárra.