A könyvelőkhöz hasonlóan az ingatlanpiac szereplői sincsenek tisztában azzal, hogy a pénzmosási törvény végrehajtási rendelete milyen kötelezettségeket ró rájuk, hogy belső szabályzatot kell alkotniuk, s ORFK-s kapcsolattartót kell kijelölni.

Az utazási piacon előfordulhat, hogy a bejelentési kötelezettséget kijátszva külföldön fizetik be a kétmilliónál drágább luxusutakat.

Az ingatlanpiacon tág lehetőség nyílik a fekete pénzek tisztára mosására. Vannak olyan országok, ahol a “táskás”, készpénzre történő házvásárlók ma is mindennaposak. Hazánkban is nehéz nyomon követni az ilyen pénzmozgást, s ezen az úgynevezett téglatörvény sem segít, derül ki a Magyar Ingatlanszövetség főtitkárának szavaiból. Szekeres Zoltán azt is sérelmezte, hogy a szövetségüket most sem kérdezték meg a törvény előkészítésekor.

A törvény csak azokra vonatkozhat, hangsúlyozta, akik engedéllyel működnek. A piacon viszont a feketén működő irodák vannak többségben, számuk 3-5 ezerre becsülhető. Szekeres úgy gondolja, hogy a törvény a feketepiac térnyerésének kedvez majd, hiszen ma azt sem lehet tudni, hogy kire vonatkozik a törvény. Az ingatlanszakmában ugyanis még ma sincs korrekt nyilvántartás arról, kik foglalkozhatnak ma az országban ingatlanügyletekkel.

Az utazási irodáknál ugyancsak előfordulhat, hogy kétmilliónál nagyobb készpénz mozog egy-egy családi exkluzív út befizetésénél. Ma már a vásárlók főleg kártyával, vagy átutalással fizetnek, s a pénz többnyire részletekben érkezik meg. Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Közvetítők Szövetségének elnöke szerint előadódhat, hogy a bejelentési kötelezettség miatt többen inkább külföldre viszik a pénzüket, s ott fizetnek be az utazásra.

A bankoknak már 1995 óta azonosítaniuk kell a két milliónál nagyobb összegű készpénzt elhelyező ügyfeleket. Ha pénzmosásra gyanakodtak, azt eddig is jelenteniük kellett a rendőrségen. Évi átlagban mintegy ezer bejelentést tettek. Úgy tűnik, a mostani kormányrendelet nem hoz különösebb változást a bankoknál. Az Allianz Hungária Biztosítónál (AHB) már korábban szigorú belső rendszert alakítottak ki, ami megfelel a kormányrendelet előírásainak is – tudta meg a Magyar Hírlap Sipos József kommunikációs igazgatótól. Náluk a pénzforgalom döntő része banki átutalással zajlik, amikor egyértelműen azonosítható a számlatulajdonos. A biztosításközvetítők nagyobb részét nemigen érinti az új jogszabály, mivel általában nem foglalkoznak pénzzel, a díjakat ügyfeleik közvetlenül a biztosítóknak fizetik be – mondta el Haraszti Zsolt, a NWB Biztosítási Alkusz Kft. igazgatója.

A pénzmosás nem azonos az adóelkerüléssel

Nem az a cél, hogy száz üzleti tranzakcióból 80-at bejelentsenek a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságon – hangsúlyozza a Molnár Csaba, a pénzmosási ügyekkel foglalkozó osztály vezetője. Épp ezért az ORFK és a Pénzügyminisztérium folyamatosan egyeztet a pénzmosási törvény hatálya alá vont szakmák képviselőivel. A konzultációk célja – mondta -, hogy a bejelentési kötelezettség teljesítéséhez szükséges, már elkészült iránymutatásokat az új érintettek – így a könyvvizsgálók, könyvelők, adószakértők, ingatlanközvetítők, kaszinósok, kétmillió forintnál nagyobb készpénz forgalmazásában részt vevők – szakmai sajátosságaihoz igazítsák.

A hónap végén kibocsátandó mintaszabályzatban egzakt módon meghatározzák a pénzmosás fogalmát. Erre annál is inkább szükség van, hogy például a könyvelők ne keverjék össze az esetlegesen felmerülő adóelkerüléssel. Az idő szűkös, az eredetileg hosszabb felkészülési időt szándékoztak adni – derült ki.

Molnár Csaba cáfolta, hogy az új kör eddig nem tudott volna a jelentési kötelezettségeiről, hiszen a törvény immár december 4-én megjelent a Magyar Közlönyben. Ebben egyértelműen nevesítették, kikre vonatkozik a jogszabály, hogy az érintett vállalkozásoknak pénzmosás gyanúja esetén a megadott belső szabályzat szerint jelentési kötelezettsége van az ORFK felé, hogy minden társaságnak öt munkanapon belül kapcsolattartót kell kijelölnie. Megítélése szerint a törvény elsősorban visszatartó erejével hat majd. A Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságon korábban létrehozott pénzmosás elleni osztály létszámát az eddigi hétről tizenhétre növelték. Várhatóan ez elegendő lesz az eddigi évi néhány ezer bejelentés többszörösének regisztrálására, csoportosítására és szükség esetén ellenőrzésére.

Iván Gizella, Vonczem Gabriella