Jon Johansen linuxos számítógépén szeretett volna mozizni – ez lett a vége.

Csütörtökön egy oslói bíróság vádat emelt a tizennyolc esztendős Jon Johansen ellen, aki 1999-ben két társával visszafejtette a DVD filmeket másolásvédelméért felelős CSS (content scrambling system) algoritmust és letölthetővé tette a DeCSS néven ismertté vált dekódoló programot. Johansent Norvégia hackertörvénye alapján “számítógépes biztonsági rendszer kijátszásával” vádolják.

Bíróságok, őrszobák

Miután az amerikai filmipari érdekegyesület, az MPAA kiadta a parancsot a fiatalember és apja, Per Johansen lecsukatására, a norvég rendőrség először 2000 januárjában tartott rajtaütést Johansenék házában – lefoglaltak pár számítógépet, az ifjú kódert és apukáját pedig elvitték az őrszobára.

2000 júliusában a Corley-ügy New York-i tárgyalásán úgy vallott, hogy két társával fejlesztették a DeCSS-t, és hogy a Masters of Reverse Engineering crackercsoport tagja. Eric Corley annak idején azért került bíróság elé, mert lapja, a 2600.com hackermagazin belinkelte a DeCSS-t. A bíróság nagy meglepetésre betiltotta a linkelést. A DeCSS-t ezután póló, dal, illetve prímszám formájában terjesztették.

Körülbelül ezzel egy időben a LinuxWorld konferencián már be lehetett szerezni a “Free Johansen” matricákat.

Az önhacker

A felperes szerint a DeCSS írója kimerítette a norvég hackertörvény 145. bekezdésében foglaltakat, vagyis “védelmi rendszeren áttörve illegálisan jutott elektronikus formában tárolt vagy elküldött adatokhoz”. A fiatalember fél éves börtönbüntetést kaphat, ha bebizonyosodik, hogy illegálisan jutott adatokhoz – két évet ül, ha bebizonyosodik, hogy ebből anyagi haszna származott.

Egy norvég jogászprofesszor, Jon Bing az esetet feldolgozó esszéjében azonban rámutat, hogy az ügy nem ilyen pofonegyszerű: a kérdés ugyanis, hogy a törvény hatályos-e akkor, amikor “valaki azért tör fel egy kódot vagy más biztonsági alkalmazást, hogy saját tulajdonában lévő eszközhöz vagy adatokhoz férjen hozzá”.

Egy esszé persze nem nagyon versenyezhet egy bőrönd pénzzel. Johanson eddig egy napot sem töltött börtönben és reménykedhet, hogy nem számítják fel neki anyagi haszonszerzésként azt a kétezer dolláros jutalmat, amelyet a neki ítélt országos diákkitüntetéssel együtt kapott kivételes tehetségéért, egy hónappal a családi letartóztatás után.