Bírálják a terrorizmus elleni törvényt az adószakértők és a könyvelők, akik vagy feljelentik gyanúsnak ítélt ügyfeleiket, vagy őket fenyegeti a börtön. A banknak azt is jelentenie kell, ha nem közli adatait egy anonim betétes

A szigorított pénzmosási törvényt a könyvelők és az adószakértők is túlzónak tartják, a jogszabály több pontját pedig a bankszakma is bírálja. Az új szabályozáshoz az is hozzátartozik, hogy minden cég könyvelőjének bejelentési kötelezettsége van a rendőrség felé, ha a pénzmosás gyanúja felmerül.

Az anoním betétek ideje lejárt. Minden számlát nevesíteni kell. Akinek eddig volt ilyen, annak mostantól lefénymásolják a személyi igazolványát. Több ügyfél is aggályosnak tartja ezt, de a banki szakember szerint törvényes az eljárás.

Ha valaki nem akarja, hogy adatait ilyen módon rögzítsék gyanússá válhat és akkor a bank akár bejelentést is tehet a rendőrségre. A pénzintézetek egyébként két év múlva bármilyen összegű betétről kötelesek tájékoztatni az Országos Rendőr-főkapitányságot. Bankárok ezt a módosítást már többször kifogásolták. Az adótanácsadók és könyvelők is elégedetlenek a jogszabállyal. Arra kényszerítik ugyanis őket, hogy ha ügyfeleiknél gyanús pénzmozgást észlelnek, akkor azt jelentsék a rendőrségen.

Ha egy pénzügyi szakember nem veszi észre a feltételezett pénzmosást, akkor két évi szabadságvesztéssel is büntethető.