A nisi hadbíróság pénteken polgári lakosság terhére elkövetett háborús bűncselekmények vádjával elítélte a jugoszláv hadsereg két katonatisztjét és két katonáját.

Zlatan Mancic alezredest hét évi, Rade Radivojevicot öt, míg Danilo Tesic és Misel Seregij katonákat négy, illetve három évi szabadságvesztésre ítélte a nisi katonai törvényszék. Tesic és Seregij a bírósági eljárás során beismerte, hogy 1999-ben, a koszovói háború idején a dél-koszovói Kusnin faluban meggyilkoltak két albán polgári személyt, majd elégették holttestüket. Az ítélet szerint az eljárás során kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy a két katona Mancic és Radivojevic parancsára követte el a gyilkosságot. Mind a négy vádlott megsértette a genfi konvenciót, ezért háborús bűncselekményt követett el.

A gyilkosságot végrehajtó katonák ügyvédjei arra hivatkoztak az eljárás során, hogy védenceik sohasem hallottak a genfi konvencióról, és parancsnokaik megtévesztették őket. A bíróság nem méltányolta az indoklást, mondván, a két katonát senki sem fenyegette meg azzal, hogy megölik őket, ha nem hajtják végre a parancsot. A bíró szerint Tesicnek és Seregijnek elegendő ideje volt arra, hogy átgondolja, törvényesen cselekszik-e vagy sem, amíg gyalog megtette a négy kilométeres utat a vesztőhelyig. Bűnösségüket bizonyítja az a tény is, hogy a nyomok eltűntetése véget felgyújtották az áldozatok holttestét. A nisi hadbíróságon döntése volt a második ítélet, amelyet háborús bűncselekmények elkövetése miatt hoztak Szerbiában. Az idén július 8-án ugyancsak a dél-szerbiai prokupljei bíróság nyolcévi börtönbüntetésre ítélte Ivan Nikolicot, amiért 1999. május 24-én meggyilkolt két albán polgári személyt.