Szigorúbb szabályok vonatkoznak a magaslégköri ózont károsító anyagok használatának korlátozására a január 1-jétől hatályos miniszteri rendelet szerint – tájékoztatták a Környezetvédelmi Minisztériumban az MTI-t.

Az ultraibolya sugárzást megszűrő magaslégköri ózonréteget erőteljesen veszélyeztető anyagok használata már évek óta tiltott Magyarországon. Így a tilalmi listán szerepelnek a telített freonok, halonok, a telítetlen halonok, a szén-tetraklorid, valamint a metil-kloroform.

A hűtőgépek, légkondicionálók hűtőközegeként a tűzoltó készülékek -berendezések hatóanyagaként a cégek átmenetileg az ózonréteget kevésbé veszélyeztető telítetlen lágy freonokat használhatták.

Az idén január 1-jéig érvényes szabályozás szerint a kemény károsítók kiváltására használt különféle lágy freonokat még 2030-ig lehetett volna használni, az új rendelet viszont csak 2010-ig teszi ezt lehetővé. Az évenkénti mennyiségcsökkentés is jóval erőteljesebb, mint korábban.

A korábbi jogszabály például 2003-ra még 2.160 tonna felhasználását engedélyezte ezekből a vegyületekből, az új viszont ezt a mennyiséget csökkentette 696 tonnára.

A korábbi előírás szerint 2020 és 2030 között az évi 11 tonnás mennyiséget csak a meglévő hűtő- és klímaberendezések javítására lehetett volna felhasználni. A január 1-jétől hatályos jogszabály viszont már 2010-től megtiltja karbantartásnál, szervizelésnél az új gyártású lágy freonok használatát és 2015-től még az ilyen regenerált vegyületek sem alkalmazhatók erre a célra.

Az új rendelkezés szerint január 1-jétől csak fényképes igazolvánnyal rendelkező személyek végezhetnek olyan javítási, regenerálási munkát, amely során a hűtőközeg a légkörbe kerülhet. Az igazolványt a környezetvédelmi miniszter által erre feljogosított intézmény adhatja ki, jelenleg a Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége rendelkezik ezzel a felhatalmazással.

Az új szabályozás a lágy freonok használatát is megtiltja az új tűzoltó készülékek és -berendezések gyártásánál, üzembe helyezésénél. A meglévő ilyen eszközökben, berendezésekben a lágy freonok csak külön meghatározott speciális esetekben a légi közlekedésben, a honvédségnél alkalmazhatók halon kiváltása esetén.

Ebben az esetben is feltétel, hogy a tűzvédelmi rendszerekben használt halonokat teljes mértékben ki kell cserélni, illetve a kivont halonokat ártalmatlanítani szükséges.

Az ártalmatlanítás költségének 70 százalékát a jogszabály szerint a lágy freon gyártójának, importálójának, forgalmazójának kell fedeznie. A felhasználóknak minden évben jelenteniük kell a Környezetvédelmi Minisztériumnak a berendezések számát, helyét és a halonok mennyiségét.