Nem nőtt, igaz, nem is csökkent a kábítószer-fogyasztás miatt orvosi kezelésre jelentkezők száma 2000-ben – ismertette az ifjúsági miniszter a kormány Kábítószerügyi Koordinációs Bizottságának a magyarországi kábítószer-fogyasztás helyzetéről szóló jelentését, melyet keddi ülésén fogadott el a kabinet.

Deutsch Tamás az Index felvetésére kiállt a szigorú drogtörvény mellett, hangoztatva, hogy nincsen európai szokásjog a kábítószerrel kapcsolatos visszaélések szankcionálására.
Csökkent a kábítószert kipróbálók aránya a 16 évesek körében – ismertette a 2000-es adatokat a kormányülést követő tájékoztatón Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter. A kormány Kábítószerügyi Koordinációs Bizottságának jelentésére hivatkozva közölte: míg 1995-999 között növekedett ebben a korosztályban a kábítószert kipróbálók aránya, addig 2000-ben ez a szám már csökkenést mutatott.

Szavaiból kiderült: a hazai adatok ezen a téren az Európai Unió országainak átlagos mutatószámánál alacsonyabbak, alig haladják meg az európai uniós átlag felét. Tájékoztatásában ugyanakkor nem tért ki arra, hogy 2000-ben jelentősen szigorodtak a kábítószer-fogyasztással kapcsolatos büntetőjogi szabályok, ami befolyásolhatta a kutatásban résztvevők válaszait.

Statisztikai adatokat sorolva közölte: nem nőtt a vizsgált évben a kábítószer-fogyasztás következtében orvosi kezelésre szorulók aránya. Mert míg 2000-ben 12689-en, addig az azt megelőző évben 12 760-an jelentkeztek az orvosoknál. Az ifjúsági és sportminiszter az Index arra a felvetésére, hogy a kábítószer-fogyasztást a korábbiakhoz képest jobban szankcionáló Btk-módosítás miatt kevesebben mertek orvoshoz fordulni problémájukkal, úgy vélte: nem váltak be az ezzel kapcsolatos félelmek, mert még soha senki ellen nem indult eljárás azután, hogy orvoshoz fordult.

Deutsch Tamás emlékeztetett arra, hogy az 1990-es évek közepén – 1995-96-ban – radikálisan emelkedett az ismertté vált, kábítószerrel való visszaélés bűncselekmények száma. Azóta megtört ennek a bűncselekmény-kategóriának a növekedési üteme – mondta a miniszter, s példaként említette, hogy 1999-ben az előző évhez képest 38 százalékkal nőtt az ilyen típusú bűncselekmények száma, 2000-ben pedig a növekedés üteme 20 százalékra csökkent.

Deutsch Tamás kiállt a 2000-ben életbelépett Btk. módosítás mellet – mely szerint akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is járhat a kábítószer-fogyasztás -, mert szerinte világos szabályok alapján vissza lehet szorítani a bódítószerek iránti keresletet. Deutsch megítélése szerint nincsen egységes európai gyakorlat a drogfogyasztás szankcionálására, vagy a kábítószerek közti különbségtételre, ezért a bevált szabályozáson a kabinet sem kíván változtatni. Mint fogalmazott “csak az értelmiség, egyes politikusok és a sajtó nevezte rossznak a szigorúbb szabályokat”.