Jogsértő módon használtak hazugságvizsgálót a postán. Egyebek között ezt állapította meg az országgyűlési biztos és az adatvédelmi biztos közösen jegyzett ajánlásában, amit elküldtek a posta vezérigazgatójának.

Az országgyűlési biztos két szocialista képviselő beadványa nyomán folytatott vizsgálatot az ügyben. Lekonvics Barnabás megállapította, hogy a hazugságvizsgáló alkalmazásával a posta megsértette az alkalmazottak személyiségi jogát és jogellenesen kezelte, illetve dolgozta fel az érintettek adatait. Az ombudsman szerint hazugságvizsgálatot jogszerűen csak a rendőrség alkalmazhat. A posta vezetésének a rendőrséghez kellett volna fordulnia, annak kiderítésekor, hogy ki juttatta ki a postáról a társaság és a Defend Kft. közötti szerződéseket. A vizsgálatot kezdeményező szocialista képviselő szerint ezzel nem biztos, hogy lezárult ez az ügy.

“Az felvetődött bennem korábban is, hogy ha egy országban ilyen megtörténhet, és ezt felelős vezető rendeli el, akkor annak a felelős vezetőnek nem szabad a helyén maradnia, de azt, hogy mit fogunk tenni, azt még nem tudom” – mondta Csiha Judit MSZP-s képviselő.

Kalmár Istvánt, a posta vezérigazgatóját hiába kerestük, híradónkig nem reagált sem a képviselő felvetésére, sem az ombudsmani ajánlásra, amely felszólítja őt a további poligráfos vizsgálatok befejezésére, illetve arra is, hogy a vizsgálat során keletkezett összes iratot semmisítsék meg. A hazugságvizsgálatot egyébként a Tóth Ernő által vezetett Carrier Kft. végezte. Tóth Ernő egykoron a Pest Megyei Rendőrkapitányság szervezett bűnözés elleni osztályát vezette, és akkor vált ismerté, amikor megszervezte Pintér Sándor és a tavaly első fokon tíz év szabadságvesztésre ítélt Dietmar Clodo bombagyáros között létrejött 1997-es találkozót.