A Human Rights Watch (HRW) most elkészült éves jelentésének Magyarországgal kapcsolatos része megállapítja, hogy miközben a lakosság többsége a polgári és politikai szabadságjogok összességének, illetve a korszerűsödő gazdaságnak az áldásait élvezi, a társadalom peremén élők továbbra is diszkriminációnak, illetve zaklatásnak vannak kitéve.

Az egyetemes emberi jogok érvényesülését nyomon követő, New York-i székhelyű nemzetközi szervezet meglátása szerint a legtöbb aggodalomra a romákkal szembeni bánásmód ad okot. Annak ellenére, hogy a kormányzat EU-támogatást igénybe véve erőfeszítéseket tesz a romák helyzetének megjavítása érdekében – olvasható a dokumentumban. A roma kérdésben a jelentés egyebek közt kitér arra: az a tény, hogy a francia kormány tavaly márciusban menedékjogot adott 15, Zámolyról elmenekült romának, a nehézségek súlyosságát húzza alá.

A Human Rights Watch felsorol több, romákkal szembeni atrocitást, így például a tavaly február 9-i bagi rendőrakciót, de olyan eseteket is, amelyek során nem rendőrök bántalmazták ugyan a romákat, de a mások által elkövetett romaellenes erőszakos cselekményekre a rendőrök nem adtak megnyugtató választ. Diszkriminatív incidens is helyet kap a HRW-jelentésben, így az, amikor egy roma férfit nem engedtek fel a Kanadába induló repülőgépre, miközben nem roma magyar feleségét (gyermekével együtt) felengedték. A pozitív fejlemények közt a Human Rights Watch utal arra, hogy sugárzási engedélyt kapott Magyarország első roma rádiója, valamint hogy a kormány az EU támogatásával programot indított a romák felzárkóztatása érdekében.

A jelentés szerint Magyarországon tovább él az antiszemitizmus és a homoszexuálisokkal szembeni ellenségesség. A börtönök túlzsúfoltsága és a helytelen rendőri magatartás nemzetközi bírálatot vált ki. Bizonyos javulás ellenére, nem kielégítő az állam fellépése a nőkkel szembeni erőszak ellen. A menedékkérőket hosszú ideig tartják őrizetben, mielőtt meghallgatnák őket, és csak keveseknek adják meg a menekült jogállást. Az antiszemitizmus megnyilvánulásait illetően a jelentés utal a magyar állami rádió műsorára, illetve a MIÉP-re. A homoszexuálisokkal szembeni ellenségesség példájaként az egyik budapesti kerületi polgármester azon döntését említi, amely megtiltotta ilyen irányultságú csoportok részvételét egy zenei fesztiválon.

A Human Rights Watch megállapítja: “A kormányzó Fidesz prominens tagjának, Mendreczky Károlynak a Magyar Televízió elnökévé történt július 12-i kinevezése megkérdőjelezte az állami műsorszóró szerkesztőségi függetlenségét, annak ellenére, hogy Mendreczky, új posztjának elfoglalása előtt lemondott párttagságáról.” Borókai Gábor kormányszóvivő, a jelentés kapcsán szerdán kijelentette, hogy a kabinet tisztában van azzal, hogy Magyarország nem tökéletes. De a kormány számára elsősorban az a fontos, hogy a magyarok mit gondolnak.