Ha az MFB-vel kötött 15 milliárd forintos hitelkeret lejár, elképzelhető, hogy a Diákhitelközpont (DK) értékpapírok forgalmazásába kezd – értesült a Magyar Hírlap. Az ügyletre az állam garanciát vállal, a részleteken most dolgoznak. A diákok tavasztól egy összegben is felvehetik a féléves hitelt.

2002. Március 15-től az igénylők tanulmányi félévenként öt hónapra előre, egy összegben is felvehetik a számukra folyósított diákhitelt – erről döntött a kormány decemberben. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) többségi tulajdonában lévő Diákhitelközont (DK) kommunikációs igazgatója szerint habár a részletek kidolgozása most van folyamatban, de akármennyi igénylőt ki tudnak elégíteni. Ugyan az MFB-vel októberben kötött 15 milliárdos hitelkeret január végén lejár, ám a bank már akkor jelezte, hajlandó ezt a hitel megállapodást meghosszabbítani a felsőoktatásban részt vevő hallgatók egynegyedének pénzügyi lehetőségeket nyújtó társasággal. A központnak a hiteltörlesztésből csak később lesz bevétele, ezért további forrásokat kell bevonnia.

Az is elképzelhető, hogy a DK értékpapírok forgalmazásába kezd. A zárszámadási törvényben az állam garanciát vállal a papírokra, így az eddig csak korlátozott forrásokkal működő rendszert új elemmel gazdagíthatják. Döntés még nincs, de a központ forrásbevonási technikájába – mint állítják – a fő szempont továbbra is a hatékonyság és a legolcsóbb pénzeszköz felkutatása lesz.