Egy amerikai szállítmányozási cég alkalmazottai pert indítottak munkaadójuk ellen, mert az rejtett megfigyelő kamerákat helyezett el a férfi és női mellékhelyiségekben.

A Consolidated Freightways az USA egyik legnagyobb teherszállító cége, és a dolgozók szerint az általa felszerelt titkos megfigyelő kamerák sértik a privacy-jukat és ellentétesek az állam titkos videomegfigyeléseket tiltó törvényével. A cég viszont arra hivatkozik, hogy a kaliforniai Mira Loma-ban felszerelt berendezésekkel csak a drogfogyasztást, illetve drogkereskedelmet akarták meggátolni, valamint arra, hogy figyelmeztették az alkalmazottakat az esetleges megfigyelésekre. A Legfelsőbb Bíróság most nem azt tárgyalta, hogy illegálisak voltak-e kamerák, hanem azt, hogy a szakszervezi munkások pere ellentétes-e a szövetségi munkatörvényekkel (ha igen, akkor a munkáltatóknak lehetősége nyílik az eddiginél is kiterjedtebb megfigyelésekre – ha nem, akkor viszont a szakszervezeti munkások kerülnek előnyösebb helyzetbe).

2001-ben a 9th U.S. Circuit Court of Appeals arra a megállapításra jutott, hogy a szakszervezeti munkásokra vonatkozó szövetségi törvény nem érvénytelenítheti azt a kaliforniai törvényt, melynek értelmében tilos az alkalmazottak megfigyelésére alkalmas kamerát elhelyezni a mosdókban. Ezért a Consolidated a legfelsőbb bírósághoz fellebbezve arra hivatkozott, hogy a kollektív szerződés igenis lehetővé tesz számukra bizonyos munkahelyen történő megfigyeléseket; ráadásul az alkalmazottaknak arra is lehetősége van, hogy anélkül tegyenek panaszt a vezetőségnél, hogy bírósághoz fordulnának.
A Legfelsőbb Bíróság viszont az alkalmazottak javára döntött, és indokoltnak találta az általuk folytatott pert. A vita 1997 óta folyik: ekkor egy férfi alkalmazott megcsúszott a padlón, és véletlenül betörte a mosdó tükrét. Hamarosan kiderült, hogy kamera van elhelyezve a női WC-ben is – egy másik férfi mosdóban pedig további kamerák és mikrofonok kerültek elő. Ezek az alkalmazottak állítása szerint mindenkit felvettek, aki belépett a mellékhelyiségbe. A cég viszont azt mondja, hogy a kamerák nem a WC-kre irányultak.