Nem hozták nyilvánosságra annak az amerikai kontingensnek a létszámát, mely megérkezett a Fülöp-szigeteki Basilian szigetére, hogy ott részt vegyen a hivatalosan hadgyakorlatként emlegetett katonai akcióban. Az ország lakossága azonban egyre nagyobb mértékben ellenzi a külföldi katonák jelenlétét.

A Fülöp-szigetek alkotmánya tiltja azt, hogy külföldi katonák harci cselekményekben vegyenek részt az ország területén, kizárólag a hadgyakorlatokat engedélyezi. Gloria Arroyo elnök azt mondja, hogy az amerikai csapatok kizárólag gyakorlatokat tartanak majd, és nem vesznek részt az Oszama bin Ladennel is kapcsolatban álló Abu Szajjaf csoport elleni harcokban. Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter is kijelentette, hogy a katonák csak logisztikai segítséget nyújtanak a Fülöp-szigeteknek.

A Fülöp-szigeteki szenátus elnöke azonban vizsgálatot kezdeményezett, melyben azt vizsgálnák, hogy az amerikai hadgyakorlatok nem ütköznek-e az alkotmányba. Az ország lakossága attól tart, hogy az Egyesült Államok a terrorizmus elleni küzdelemben a Fülöp-szigeteken akarja megnyitni második frontvonalát. Elterjedtek azok a vélekedések is, hogy az amerikai katonák hadgyakorlata csak egy fedőakció, valójában azonban egy, az Abu Szajjaf fogságába esett amerikai házaspár megmentését szolgálja a jelenlétük.