Mikulás Dzurinda szombaton úgy nyilatkozott: a szívén viseli Magyarország és Szlovákia igen jónak tekinthető kapcsolatait, de ezzel együtt megengedhetetlennek tartja, hogy a magyar kedvezménytörvény egyes rendelkezései országa területén a független szlovák jogrendet sértő hatályt nyerjenek.

A szlovák közszolgálati rádió egyik szombati műsorában megnyilatkozott szlovák kormányfő nem adott konkrét választ arra a kérdésre, vajon születnek-e Szlovákiában valamilyen egyoldalú ellenintézkedések, ellenben tételesen felsorolta a magyar kisebbség javára foganatosított szlovákiai intézkedéseket. A hivatali érintkezésben engedélyezett kisebbségi nyelvhasználatot, a kisebbségi nyelvek európai chartájának ratifikálását nevesítve Dzurinda külön kiemelte, hogy milyen sok ember ment el megünnepelni a Párkány és Esztergom között újjáépült Mária Valéria híd átadását, amely mint mondta, azt tanúsította, hogy a két ország hivatalos kapcsolataiban, a magyarok és a szlovákok emberi viszonyrendszerében “a történelem során soha nem voltak olyan jók a kapcsolatok, mint most”. – Nem szívesen kardoskodnék egyoldalú ellenintézkedésekkel, elvégre nem Szlovákia, hanem Magyarország és a magyar kormány áll nyomás alatt – így Dzurinda, aki ezzel nyilván a kedvezménytörvény nemzetközi visszhangjának szlovák értelmezéseire utalt. Mint mondta, április 23-án (hivatalos budapesti látogatásakor) Orbán Viktort emlékeztette arra, mennyire fontosnak tartja, hogy Magyarország és Szlovákia “érzékeny és óvatos” bánásmódban részesítse egymást.

Dzurinda a rádióinterjúban olyan kijelentést is tett, miszerint “megérti Orbán Viktor hazai taktikáját, hiszen Magyarországon április 7-én választások lesznek”. Szavai szerint ezért is kérte a magyar miniszterelnököt arra, hogy minden lépését jól mérlegelje, hiszen “a dolgok nehezen épülnek, de könnyen összeomlanak”. Márpedig most igen alkalmas feltételei vannak annak, hogy “kerüljük a szélsőséges retorikát” – foglalta össze a Dzurinda szájából elhangzottakat a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. A hírszolgálati iroda hozzátette: a rádióműsorban Mikulás Dzurinda határozottan visszautasította azt felvetést, miszerint megtörténhet-e, hogy a Magyar Koalíció Pártja (MKP) a kedvezménytörvény nyomán kialakult helyzetben kilépjen kormányából.