Ukrajna az előkelő ötödik helyen áll a Nyugat-Európába irányuló leánykereskedelemben. Az első három helyen Nigéria, Albánia és Románia szerepel. Az Interpol és a Nemzetközi Migrációs Hivatal adatai szerint az ukrán nők az Európai Unióban dolgozó prostituáltak 7-11 százalékét teszik ki.

A otthoni “piacon” forgolódó ukrán lányok aránya országonként változó, de ők csak töredékét alkotják a posztkommunista országok szexiparában tevékenykedő ukránokénak. A Bulgáriába eladott lányok 56 százaléka, az Ausztriában “dolgozók” 14 százaléka ukrán. Németországot valósággal megszállták az ukrán, orosz, litván és fehérorosz lánykereskedők, a hollandiai nyilvánosházakban főként orosz és ukrán lányok működnek. Az ukrán lányok iránti igény egyre nő Spanyolországban és Olaszországban is, s nem csökken a Görögországba szállított ukrán lányok száma sem. A volt Szovjetunió országaiból szexrabszolgaságra kényszerített lányok száma a hagyományosan szegénynek számító országokban a legnagyobb. Albániában például a prostitúcióra kényszerített külföldiek 57 százaléka moldovai, Bosznia-Hercegovinában a moldovai lányok aránya 48, az ukránoké pedig 16 százalék.

Az Interpol adatai szerint a lánykereskedelemben lengyel és román bűnöző csoportok állnak az élen. Míg Lengyelországon át főleg Németországba és más nyugat-európai országokba szállítanak szexrabszolgákat, Románián keresztül Olaszországba, a Balkánra és a Közel-Keletre vezet a tranzitútvonal – írta meg a Deny című ukrán napilap. Az eladott nők legtöbbje 18 és 24 év közötti, de hatalmukba kerültek 13-14 éves kislányok is. A külföldi munka ígéretével becsapott nők 89 százaléka azt állította, nem is gyanította, hogy leánykereskedők markába került.

Az Interpol tájékoztatása szerint a bűnözők egyre gyakrabban egyszerűen elrabolják és elkábítva vagy halálos fenyegetéssel csempészik át a lányokat a határon. A bűnözők egyre gyakrabban álcázzák magukat feleséget kereső tisztes külföldi úriembernek: miután hamis útlevéllel megkötik a házasságot, az ifjú ara a “nászút” végén egy külföldi nyilvánosházban találja magát. Egy felmérés szerint, amelyet a szexrabszolgaságból kiszabadított lányok körében végeztek, 15 százalékuk AIDS-ben, 35 százalékuk nemi betegségben szenved. Minden huszadik lány, aki erre a sorsra jutott, öngyilkosságot kísérelt meg.