Az oregoni férfi törvényt sértett a kéretlen levelekkel. Egy rendkívül termékeny e-mailezőt tegnapelőtt több, mint 98.000 dollár megfizetésére köteleztek, miután pár éve felettébb kétes megbízhatóságú, internetes pénzkereseti lehetőségeket felajánló e-mailekkel árasztotta el Washington számítógépeit.

A King Megyei Feljebbviteli Bíróság múlt hónapban találta úgy, hogy a salemi Jason Heckel vétett az állam törvényei ellen a félrevezető, és kéretlen üzleti ajánlatokat tartalmazó levelekkel, amelyeket sokáig lehetetlen volt lenyomozni. Két napja végül Douglass North bíró a kiszabható legmagasabb büntetést rótta a 28 éves Heckelre: 2.000 dollár pénzbírság a törvény megszegéséért. A megfizetendő összeg többi része az állami megbízottak díjazását és az eljárás költségeit tartalmazza. A végösszeg tehát 98.197,74 dollár.
Az ügy egyébként 1998-ra nyúlik vissza, amikor az államban -az országban elsőként- hatályba léptek a spam-ellenes jogszabályok. Hasonlóan első a maga nemében a büntetés is, de bizonyára nem az utolsó, hisz hatásos védekezés lehet a kéretlen és kellemetlen e-mailek küldözgetői ellen. Heckelt gyorsított eljárás után múlt hónapban találták bűnösnek. Ez azt is jelenti, hogy a bizonyítékok annyira meggyőzőek voltak, hogy az ügyet nem kellett tárgyalni. Ám mivel a bíróságnak így nem volt alkalma esküdtszék elé vinni a bizonyítékokat, a bíró mindössze egy e-mail alapján hozta meg ítéletét. A 2.000$-os büntetés azért az egy e-mailért jár.

Tekintet nélkül mindezekre Heckel ügyvédje, Dale Crandall fellebbezést tervezett. Szerinte az állami törvények különösen szigorúan lépnek fel az internetes spammelés ellen, megsértve ezzel az ország államok közti kereskedelemre vonatkozó alkotmányos védelmét. “Ez az állapot olyan fejetlenséget idézhet elő az államok közt, amivel lehetetlen lesz lépést tartani” -mondja Crandall. Mióta 4 évvel ezelőtt Washington elfogadta a spam-ellenes jogszabályt, 26 állam követte a példáját. A washingtoni bírók azonban nem tartanak minden spamet illegálisnak. Csak azokat az e-maileket tiltják, amelyeknek félrevezető a subjectje, helytelenül tüntetik fel az e-mail eredetét, vagy valaki más domain-jét használják, annak engedélye nélkül.Heckel üzenetei ezt a subjectet tartalmazták: “Jó e-mailcímet kaptam?” és “Olvassa el! KEZEKET FEL!”. Mikor aztán a címzettek megpróbáltak válaszolni a levélre, az üzenet kézbesíthetetlenként jött vissza.
A Heckel-ügy jól példázza azt az igyekezetet, amellyel az államok és a szövetségi kormányzat próbálja visszaszorítani az Internetes bűnözést anélkül, hogy az alapvető jogokat, mint pl. a szólásszabadság, korlátozná.

2000-ben a King Megyei Feljebbviteli Bíróság egy másik bírója alkotmányellenesnek találta a spam-ellenes jogszabályt, de a következő évben a Washington Állami Legfelsőbb Bíróság jóváhagyta azt. Az Országos Legfelsőbb Bíróság azóta elutasította Heckel fellebbezési kérelmét. Az hosszúra nyúlt jogi háború mindkét részről megnövelte a költségeket. Az állam az igényelt összeg kétharmadát ítélte meg. Az még nem tisztázott, vajon Heckel keres-e annyit internetes vállalkozásával, hogy meg tudja fizetni a bírósági költségeket és a büntetést. Üzlete nagyon zavaros, abból él, hogy röpiratokat terjeszt arról, hogyan keressünk pénzt az Interneten. A Washingtoni Igazságyügyminiszteri Iroda fenntartja azt az álláspontját, miszerint Hackel átlagosan 30-50 röpiratot adott el havonta, egyenként 39.95 dollárért. Az ügyész szerint Heckel 100 ezer-1 millió e-mailt küldött ki hetente, folyamatosan körülbelül egy évig. Állítják továbbá, hogy legalább 20 ezer e-mailt küldött a washingtoniaknak 1998-ban. Az állam a törvény sokrendbeli megszegéséért 20 ezer$ büntetésre perelte őt. “Nos, az állam egyelőre nem várja senkitől hogy azonnal kitöltse a csekket” -mondja Cheril Reid, az igazságügyminiszter szóvivője. “A legfontosabb győzelem, hogy a jogszabályt helybenhagyták. A törvény arra készteti az embereket, hogy bátran vigyék csak a spam-es eseteket a bíróság elé.”