Ezen a héten eldőlhet, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság elrendeli-e a nyomozást az SZDSZ ellen. A pártot Horváth Béla kisgazda képviselő jelentette fel még tavaly.

A hétvégéig dönt az Országos Rendőr-főkapitányság arról, hogy elrendeli-e a nyomozást, Horváth Béla kisgazda képviselő feljelentése nyomán, az SZDSZ ellen – mondta az [origo]-nak Papp Judit, az ORFK kommunikációs igazgató-helyettese. Horváth mérleghamisítással, a párttövény és a számviteli fegyelem megsértésével vádolja az ellenzéki pártot. Valamint azzal, hogy székházának átköltöztetésekor megsarcolta a fővárosi és a zuglói önkormányzatot. A rendőrség eredetileg január 22-ig fontolgatta, hogy elrendeli-e a nyomozást, de előbb a mérleghamisítással összefüggésbe hozható iratokat a Budapesti Rendőr-főkapitányság szakértőinek adta át. Az ingatlanügyleteket továbra is az ORFK vizsgálja.

Horváth Béla még tavaly novemberben hozta nyilvánosságra az állítása szerint a postaládájában talált dokumentumkötegeket, amelyekben az SZDSZ gazdálkodásával és a Mérleg utcai székház eladásának körülményeivel kapcsolatos iratok voltak. Akkor, az iratok alapján, Horváth azzal vádolta meg az SZDSZ-t, hogy összességében milliárdos nagyságú gazdasági visszaéléseket követett el. Ezt követően az SZDSZ Horváth Béla ellen, jó hírnevének megsértése miatt személyiségi jogi pert indított 9 millió forintos kártérítést követelve, továbbá feljelentést tett rágalmazásért.