Egy párizsi cyberkávéház összes számítógépét elszállíttatta a francia elhárítás antiterrorista részlege, amely nagy lendülettel keresi a “cipőbombás” néven ismertté vált Richard Reid párizsi tartózkodásának nyomait, s megpróbálja begyűjteni a merénylő párizsi átutazása idején bonyolított internetes üzenetváltásait rögzítő számítógépes merevlemezeket.

A december 22-i Paris-Miami járaton robbantásos merényletkísérlete közben ártalmatlanná tett, brit állampolgárságú terrorista minden jel szerint széles háttértámogatással rendelkezett a tervezett akció végrehajtásához. Párizsi tartózkodása idején számítógépes e-mail üzenetek révén állt kapcsolatban “feletteseivel”. A Le Parisien vasárnapi számában közölt értesülés szerint a francia hírszerzés megtalálta azt a december 21-én keltezett levelét, amelyben egy eddig azonosítatlan pakisztáni címzettet arról tájékoztatott, hogy aznap nem sikerült átjutnia a Roissy-Charles-de-Gaulle repülőtér ellenőrzési rendszerén. “Most mit tegyek?” – kérdezte a Roissy Copthorne nevű szállodájából továbbított e-mailban a feladó.

A Yahoo-szolgáltatón keresztül néhány óra múlva visszajött a válasz: “A lehető leggyorsabban próbálj felkerülni egy másik gépre.” Mint ismeretes, a következő napon a szabályos brit útlevéllel rendelkező Reid simán feljutott az Americain Arlines 63 számú járatára. A francia nyomozók az amerikai szövetségi nyomozó iroda (FBI) központjától kapott adatok alapján jutottak el a párizsi XVIII. kerületben lévő Happy Call internetes kávéházba, ahol a bemutatott fénykép alapján azonnal felismerték a delikvenst, aki december közepe táján többször megfordult náluk. A kávéház tulajdonosának névjegykártyáját az FBI találta meg Reid papírjai között. A sri lankai vállalkozó emlékezett a majd két méter magas, igen szakadt megjelenésű férfira, akiről az volt a benyomása, hogy valami csőlakó lehet. Az elszállított computerek visszaszolgáltatásának időpontjáról még nem kapott értesítést a cyberkávézó főnöke.

Állítólag az egyik számítógépes levélben valamiféle végrendeletet is hátrahagyott Reid. Ebben az iszlám mártírok közé sorolja magát, de a nyomozás szempontjából használható adatok nem szerepelnek a rituális nyelvezetű szövegben – állapították meg a szakértők. A francia rendőrök bemérték Reid párizsi tartózkodásának lehetséges körzetét, a XVIII. kerület mintegy száz szállodájában mutatták fel Reid fotóját, de sehol nem jártak sikerrel. A többi között ebből is arra következtetnek, hogy a merénylőnek több cinkostársa lehet Párizsban, akik akciója előtt elszállásolták a férfit.

Az FBI a párizsi információk alapján az amerikai központú Yahoo informatikusaival próbálja kideríteni a pakisztáni címzett tartózkodási helyét, de időközben arra jutottak, hogy Reid levelezőpartnereinek sikerült megsemmisíteniük a végponton lévő merevlemezeket. A párizsi nyomozók ismeretei szerint Reid belgiumi vagy hollandiai partnerekkel is kapcsolatba lépett, s felteszik, hogy afganisztáni célpontokra is küldött üzeneteket. Abban bíznak, hogy a Yahoo központi számítógépes memóriájából esetleg azonosítani tudják a távoli üzenetküldőket – írja a francia hírszerzés egyik illetékesét idézve a Le Parisien.