“Bűncselekmények történtek” az amerikai gazdaságtörténet eddigi legnagyobb csődjét produkáló Enron energia-nagykereskedő cégnél és könyvvizsgálójánál, az Andersennél is – közölte vasárnap megjelent nyilatkozatában az amerikai képviselőház energiaügyi és kereskedelmi vizsgálóbizottságnak szóvivője.

Ken Johnson a londoni The Sunday Telegraphnak azt mondta: mind egyértelműbb, hogy az Enron és az Andersen emberei is igyekeztek rejtegetni a cég pénzügyi gondjait, márpedig ha ez történt, akkor “nagyon komoly esély van arra, hogy bizonyos bűncselekményeket követtek el” a felelősök. Johnson szerint “már kezd körvonalazódni, hogy ki mit tudott, és mikor … túl sokan vesztették el az állásukat és a nyugdíjukat ahhoz, hogy ne próbáljunk a lehető leggyorsabban válaszokkal előállni”.

A kongresszusi vizsgálat azt már egyértelműen megállapította, hogy az Enron vezetése és az Andersen stábja szándékosan igyekezett leplezni a vállalat gazdálkodási problémáit, és még két hónappal az összeomlás előtt is arra buzdították az Enron-alkalmazottakat, hogy vásároljanak még több részvényt a vállalatban – írta a Dow Jones.

Mindeközben – ahogy a The New York Times a múlt héten írta – az Enron felső vezetése hónapokkal az összeomlás előtt több mint egymilliárd dolláros részvénycsomagot adott el. Az értesülés szerint egyedül a Bush elnökhöz is közel álló Enron-főnök, Kenneth Lay 1999 eleje és 2001 közepe között részvényeladásból 101,3 millió dollárt kasszírozott, amikor még 31-86 dollár között mozogtak az Enron részvényei. A tőzsdei kivezetés előtt álló papír a múlt hét végén már csak 55 cent volt a New York-i értéktőzsdén.