Peter Schieder osztrák szocialista párti politikus személyében hétfőn közfelkiáltással, egyhangúlag új elnököt választott az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése, amely délután kezdte meg téli ülésszakát a szervezet strasbourgi székhelyén.

A házelnöki megbízatás egy évre szól, és maximum kétszer meghosszabbítható. A távozó brit munkáspárti Lord Russell-Johnston három évet töltött ki a strasbourgi páneurópai szervezet törvényhozásának élén. Az egyhetes tanácskozás munkájában Surján László vezetésével 13 tagú országgyűlési delegáció vesz részt. A magyar küldöttség több tagja nyert el fontos tisztségeket, Eörsi Mátyás a liberális pártok frakcióvezetője lett, Bársony András pedig a Monitoring Bizottság elnöki posztjára került. Lord Russell-Johnston, az ET-közgyűlés leköszönő brit elnöke a plenáris ülés előtt tartott sajtótájékoztatóján az Afganisztánban elfogott terroristák ügyéről szólva hangoztatta: a páneurópai szervezet nem vitatja, hogy biztonságos körülmények között kell tartani a foglyul ejtett személyeket, felemeli szavát azért, hogy esetükben is tartsák tiszteletben a vonatkozó emberjogi követelményeket, a civilizált fogva tartás szabályait, biztosítsák számukra a megfelelő jogi védelem lehetőségét. Ennek érvényesítése, szögezte le minden országra kötelező, legyen szó az Egyesült Államokról, Törökországról vagy az ET bármely tagállamáról.

Hasznosnak minősítette az emberi jogok és a demokrácia értékeit képviselő 43 tagú európai szervezet csecsenföldi tevékenységét, amely véleménye szerint éreztette hatását a háború idején és jelenleg, a demokratikus struktúrák kiépítésének szakaszában is fontos tényező. A leköszönő elnök bejelentette, hogy az izraeli külügyminisztert, illetve a palesztin külügyek irányítóját meghívták Strasbourgba, de az utóbbi érkezéséről, mint jelezte, még nem kaptak megerősítést. Közölte egyúttal, hogy csütörtökön Simeon Saxe-Coburg-Gotha bolgár miniszterelnök szólal fel a közgyűlés előtt. A plenáris ülésen lezajlott tisztújításokkal kapcsolatban Surján László, a magyar küldöttség vezetője örömének adott hangot Peter Schieder megválasztás kapcsán. Emlékezetes, hogy 1990-ben az osztrák politikus készítette el azt a jelentést, amelynek alapján Magyarország felvételt nyert a nagy tekintélyű nemzetközi szervezetbe. – Magyar szempontból nagy siker, hogy képviselőink jelentős megbízatásokhoz jutottak a közgyűlés frakcióiban és vezető testületeiben – mondta a küldöttségvezető.

Eörsi Mátyás megválasztása után nyilatkozva azt emelte ki, hogy a legnagyobb európai szervezet, az ET összes liberális pártját tömörítő frakcióelnöki poszt elnyerése komoly elismerése a szervezetben eddig végzett munkájának. “Biztos vagyok abban, hogy az új funkció révén megnagyobbodott mozgástér hasznára lesz az SZDSZ-nek, a liberalizmusnak és egészében Magyarországnak is” – hangoztatta az új frakcióvezető. Bársony András, a Monitoring Bizottság új elnöke az Emberi Jogok Európai Bíróságának tevékenységéről készített jelentés kapcsán – amely a mostani közgyűlés napirendjén szerepel – arra mutatott rá, hogy az ellenőrzési folyamatot ki kell terjeszteni az ET valamennyi tagországára. Az előző időszakban bevezetett számos európai szintű szabályozás ugyanis nem kizárólag az új tagállamok felelősségét érinti – állapította meg. Az új közgyűlési tisztségviselők között Hegyi Gyula a szocialista frakció elnök-helyettesi és a szociális bizottság alelnöki posztját tölti be, Surján László továbbra is első elnökhelyettese a kereszténydemokrata frakciónak, Braun Márton pedig az elnökség tagjai közé került. A szocialista frakció nőszervezetét változatlanul Herczog Edit vezeti.