Indoklás nélkül zárta el a nyilvánosság elől a ORFK Köztársasági Õrezredének mentőszolgálatát a kormányőrség parancsnoka. Az eset kapcsán precedensértékű pert indíthat a rendőri szerv ellen a kárvallott újság, a Diplomata Magazin.

Mint a Népszava megtudta, a lap tavaly karácsonyi számában – a miniszterelnök és több nagykövet interjúja mellett – cikket kívánt megjelentetni a kormányőrség nagy tekintélynek örvendő szakorvosáról, aki vállalta is a beszélgetést, de parancsnoka végül nem engedélyezte nyilatkozatát. Gémesi István dandártábornok döntését szóban közölte, azt nem indokolta, és írásban sem volt hajlandó elutasítani a sajtó érdeklődését.

Az ügyben Garamvölgyi László ezredes, az ORFK kommunikációs igazgatója is közbenjárt, de – mint a szerkesztőséget írásban tájékoztatta – többszöri kísérlete ellenére sem sikerült írásbeli eredményt elérnie. Az eset annál is különösebb, hiszen nyilvános jogszabály rendelkezik arról, hogy a védett hazai és külföldi személyiségek számára – hivatalos programjaik során – az ORFK Köztársasági Õrezredének egészségügyi ellátást kell nyújtania.

Az 1998-as miniszteri rendelet kimondja, hogy a kormányőrség rohamkocsi szintű mozgóőrség készenlétben tartására, valamint egyéb egészségügyi készültség fenntartására köteles. A rohamkocsit és személyzetét az őrezrednek kell biztosítania. Az esetlegesen nyilatkozó szakember pedig szigorú kötelmei – orvosi és szolgálati titoktartási kötelezettsége – miatt nem követhet el titoksértést.