Az éves általános forgalmiadóbefizetésre kötelezett társaságok választhatnak gyakoribb elszámoltatási időt is, erről azonban nyilatkozniuk kell – tudta meg az MTI az adóhivataltól.

Tavaly lehetett először élni a gyakoribb bevallás és befizetés lehetőségével, amit 7-8 ezren használtak ki. A jogszabály szerint az elmúlt évi bevétel és adó alapján éves befizetésre kötelezett vállalkozásoknak lehetőségük van nyilatkozat alapján negyedéves elszámolásra. A negyedéves elszámoláshoz így elegendő egy nyilatkozat, a havi bevalláshoz azonban már kérelmet kell benyújtani. A nyilatkozatot az elmúlt évi utolsó bevallással együtt kell megküldeni az adóhivatalnak.

A negyedéves, illetve havi bevallóknak január 20-ig, míg az éves bevallóknak február 15-ig kell beadniuk az elmúlt évről szóló utolsó áfabevallásukat, és ha kell, befizetni tartozásukat. Éves bevallásra azokat a cégeket kötelezik, amelyeknek éves bevétele 8 millió forint alatt, míg a nettó adójuk egymillió forint alatt van. Negyedéves bevallást kell benyújtaniuk azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek bevétele nyolcmillió forint felett van, de nettó adójuk egymillió forint alatt maradt. A többi cég havi bevallásra kötelezett.