Abszurd, de nem törvényellenes az, hogy Jászladányon nem roma származású jelöltek nyerték a kisebbségi választást – mondta a kisebbségi ombudsman. Kaltenbach Jenő szerint alkotmánysértő és botrányos a kisebbségi választási rendszer.

Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman szerint nincs mit vizsgálni a jászladányi kisebbségi választás ügyében. Jászladányon köztudottan nem roma származású jelöltek nyerték a kisebbségi választást, így a településen problémát jelentő alapítványi iskola ügyében sem tudnak már szót emelni a cigány politikusok. Az ombudsman szerint bármennyire abszurd is, ami ott történt, a törvény betűjének megfelel. Kaltenbach szerint a jelenlegi kisebbségi választási rendszer katasztrofális, alkotmánysértő és botrányos, és ezt a rendszert nyolc éve fenntartják. Az alkotmánybíróság előtt négy éve van már egy indítvány, amely szerint a törvény alkotmányellenes, de a testület azóta sem tárgyalta meg. Hozzátette: az ombudsmani hivatal már több javaslatot is tett a törvény megváltoztatására, de a jogszabályalkotáshoz még nem sikerült eljutni. Az előző ciklus végén készült egy jogszabálytervezet, de az Orbán-kormány nem tárgyalta meg.

Kaltenbach hozzátette: már voltak egyeztetések szeptember elején a különböző civil szervezetekkel, hogy változatni kellene a kisebbségi választási rendszeren, de eredmény azóta sincs. Megjegyezte, hogy nemcsak a kisebbségi választási rendszer ügyében, de az antidiszkriminációs törvény esetében is úgy látja, a politikai erők inkább az egyeztetést választják a megoldások helyett. Újságírói kérdésre elmondta: szomorú, hogy egyesek az etnobiznisz fogalmát a kisebbségi kérdéssel hozzák összefüggésbe, holott az etnobizniszben éppen azok vesznek részt, akik nem tartoznak a kisebbségekhez.

Köztudottan nem roma származású jelöltek nyerték a kisebbségi választást Jászladányban, ahol így kiesett az önkormányzatból az alapítványi iskola ellen szót emelő összes cigány politikus. Befutott az iskola ügyében elkötelezett polgármester felesége is, aki így cigány politikus lett, holott származása feltehetőleg nem kötödik ehhez a kisebbséghez. Közben a bíróság jogszerűnek találta az önkormányzat korábbi döntését az alapítványi iskola létrehozásáról.