Idén decemberben a parlament elé kerülhet a státustörvény módosításáról szóló tervezet. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének Politikai Bizottsága mai budapesti ülésén hallgatta meg a magyar kormány külpolitika aktuális kérdéseit és a státustörvény módosításának kérdéskörét.

Először ülésezik Magyarországon az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének Politikai Bizottsága. A bizottság mai ülésén a kedvezménytörvény tervezett módosításáról és az Európai Unió bővítéséről folytatott eszmecserét a magyar kormány képviselőivel.

A kormány nevében a bizottságot Bársony András külügyi államtitkár tájékoztatta. A kedvezménytörvénnyel kapcsolatban az államtitkár közölte, hogy a kormány kötelezettséget vállalt a jogszabály év végéig történő módosítására. Mint mondta: az Európai Bizottság idei jelentésében arra szólította fel Magyarországot, hogy a partnerekkel folytatott egyeztetés után módosítsa a kedvezménytörvényt. Bársony András elmondta, hogy Szlovákiával és Romániával két hónapja érdemi konzultációkat folytat Magyarország, és várhatóan két hét múlva megszülethet a kormánydöntés a parlament elé terjesztendő módosító javaslatokról.

“Ha az idén nem kerül sor a kedvezménytörvény módosítására, nagy bajba kerülünk az Európa Tanács Közgyűlésének januári ülésén” – mondta el a tanácskozás szünetében Tabjdi Csaba, az Európa Tanács magyar küldöttségének vezetője. A státustörvény módosításával kapcsolatban Tabajdi elmondta: lényegi változtatások nem lesznek, a legtöbb kérdésben csak pontosítani kell.