Magyarország azt tervezi, hogy szeptemberre kész lesz az EU-csatlakozási szerződés szövege, mely az ünnepélyes deklarációk mellett számos apró technikai részletet tisztáz.

Maga a csatlakozási szerződés egy oldalt meg nem haladó szöveg lesz, amelyben csak a legalapvetőbb megállapításokat fogalmazzák meg a felek. A legutóbbi csatlakozások mintája szerint ezt követi egy mintegy 30 oldalas, száz-kétszáz paragrafust tartalmazó csatlakozási megállapodás (záróakta), amely a tárgyalások során kialakított csatlakozási feltételeket rögzíti. Ennek a záróaktának vélhetően néhány tucat melléklete lesz, s ezek több száz oldalon keresztül sorolják fel aprólékosan a csatlakozási feltételek legkülönfélébb technikai részleteit.

A csatlakozási szerződés szövegezése ezen technikai részletek tisztázásával kezdődik. Az Európai Bizottság a 31 fejezetre osztott csatlakozási tárgyalássorozat kilenc legegyszerűbb (ideiglenesen már lezárt) fejezetére vonatkozóan elküldte a magyar kormánynak az úgynevezett technikai adaptációs listákat, amelyeket a kormánynak kitöltve kell visszaküldenie, s a szöveg a bizottsági ellenőrzés után kerülhet az EU tanácsának titkársága elé. A magyar fél azt szeretné, ha szeptemberre elkészülne a teljes szerződés, záróaktával és mellékleteivel, s csupán a tárgyalásokon az akkor még nyitva lévő kérdésekkel kapcsolatos részek maradnának üresen.