Az eljárás szüneteltetését kérték a felek az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. és a Postabank közt tegnap, a Fővárosi Bíróság gazdasági kollégiumán kezdődött, zárttá nyilvánított tárgyaláson. A két társaság sajtóosztályán megkeresésünkre annyit közöltek: megbeszélések indultak a peren kívüli egyezségre.

Bár az állami vagyonról szóló per tárgyát az érintettek nem kívánták megnevezni, lapunknak több forrásból megerősítették: az ügy az 1997-98-ban a (jórészt) az állami vagyonkezelőtől a hitelintézethez került Dominancia Rt.-vel kapcsolatos postabanki kötelezettségek elmulasztása. Úgy tudni, a bank már hosszú ideje adós ennek teljesítésével az ÁPV Rt. felé, utóbbi mégis csak most lépett. A történetet még különösebbé teszi, hogy a felperes még mindig a hitelintézet mintegy 3 százalékos tulajdonosa (további 9 százaléknyi részvényt csak a minap adtak el a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnak), ráadásul mindkét fél állami intézmény. A Világgazdaság kérdésére a Postabank határozottan cáfolta, hogy az ÁPV Rt. követelésének megítélése esetén akkora céltartalékot kellene képeznie, amely veszélyeztetné prudens működését.

A kisebbségi társaságok – így bútoripari, élelmiszer-ipari cégek – részvényeit kezelő, továbbá 1,3 milliárd forintnyi állampapírt és 1,6 milliárd forintnyi tőzsdei és azon kívüli piacon forgó részvényeket magáénak tudó Dominancia 60 százalékát 1997 augusztusában kapta meg, egy számára nagyon kedvező konstrukcióban a Princz-féle Postabank. A névértéken 1,56 milliárd forintos csomagot akkori hírek szerint ugyan 140 százalékos árfolyamon vehették meg, csakhogy az ár kilenctizedét 174 százalékos árfolyamon beszámított kárpótlási jegyekből fizethette. A maradék 40 százalékot a bank brókercége vette meg az egészségbiztosítási önkormányzattól.