Kedden ismertté vált váratlan fejlemény következtében várhatóan több hónapi késedelmet szenved annak az indítványnak a tárgyalása, amellyel a német hatalmi szervek a legveszedelmesebbnek tartott szélsőjobboldali párt betiltását kérték az alkotmánybíróságtól.

A karlsruhei bírói testület elnapolta a Német Nemzetidemokrata Párt (NPD) betiltása ügyében február 5-re kitűzött első szóbeli tárgyalást, miután a tudomására jutott, hogy a párt elnökségének egy tagja a belső elhárítás (alkotmányvédelmi hivatal) megbízásából tevékenykedett az NDP berkeiben. Az indoklás szerint a beépített ügynök megnyilatkozásai (hátterének ismeretében) nem használhatók föl teljes egészükben a párt ellen. Az NPD betiltását tavaly kérte az alkotmánybíróságtól külön beadványban a német szövetségi kormány, az alsóház (Bundestag) és a felsőház (Bundesrat). Beadványaikban több helyen is a szóban forgó NDP-elnökségi tag nyilatkozatai szerepelnek annak bizonyítékaként, hogy a szélsőjobboldali párt szembehelyezkedik az alkotmánnyal, és Németország demokratikus rendjének megdöntésére törekszik.

A karlsruhei bíróságot a szövetségi belügyminisztérium értesítette az új fejleményről. Berlini szakértők botrányosnak minősítették az ügyet, amely további késedelmet okozhat az NPD 2000 óta húzódó betiltásában. Volker Beck, a Szövetség 90/Zöldek jogi szakértője az elkövetett szabálysértések kíméletlen és maradéktalan feltárását sürgette a ZDF televízióban. Mint mondta, Otto Schily szövetségi belügyminiszternek már szerdán válaszolnia kellene az alsóház belügyi bizottságának kérdéseire. Jogi szakértők nem zárják ki, hogy a kínos fejlemény következtében az egész betiltási kérelem zátonyra futhat. Ha a karlsruhei bírák tudták volna, hogy a belső elhárítás beépített emberrel rendelkezik az NDP elnökségében, s annak mint fő tanúnak a kijelentésein alapulnak a kormány és a parlament betiltási kérelmei, úgy az alkotmánybíróság valószínűleg nem is kezdett volna eljárást a szélsőjobboldali párt ellen – vélekedtek jogi szakértők. – Egy magas pozícióba juttatott beépített ember, aki közreműködött törvénybe ütköző cselekedetek elhatározásában és végrehajtásában, tanúként teljesen hiteltelenné vált a bírák előtt.