A parlament egészségügyi bizottságának elnöke szerint kormányrendeletek helyett az egészségbiztosító költségvetésének módosításával kellene többletpénzt juttatni a gyógyítóágazatba. Kökény Mihály javaslata: a kormány vagy a bizottság kezdeményezze az ágazat 80 milliárd forinttal történő emelését.

Biztonságosabbá tenné a kórházak működését és a gyógyszerár-támogatást, ha kormányrendelet helyett a törvény módosításával növelnék az egészségbiztosító idei pénzalapját – fogalmazott lapunknak Kökény. Az ügyben levélben kérte a pénzügyminiszter véleményét, ám Varga Mihály azt válaszolta: a biztosító különféle kasszáinak 5 százalékos túllépését a Pénzügyminisztérium, az e fölöttit pedig a kormány törvénymódosítás nélkül engedélyezheti.

Kökény helytelennek tartja az effajta osztogatást, hiszen mint azt a Világgazdaságnak kifejtette: kiszámítható deficitről van szól. A múlt évi 147 milliárdos gyógyszerkassza-előirányzatot például 35 milliárddal, a gyógyító-megelőző kasszát pedig 10,6 milliárddal növelték az előző évi költségvetés zárszámadásakor. Tudható tehát, hogy az ez évre tervezett 153 milliárd forint sem lesz elég a patikai forgalomban tb-támogatással kapható orvosságok árának támogatására. Januárra például 18 milliárd forintot engedélyezett e célra a pénzügyi tárca, pedig az elnök szerint az év első hónapja szokásosan alacsony támogatási összeget igényel. A gyógyító-megelőző kasszában a múlt évről 80 milliárd forint a kormány többletkifizetési kötelezettsége. Ennek egy része a minimálbér-emelés, a kötelezően előírt közalkalmazotti béremelés, a traumatológus és intenzív terápiás orvosok béremelése, a betegágy mellett dolgozó ápolók munkahelyi pótléka miatt már tavaly beépült a gyógyítás állandó költségeibe.

Megválaszolatlanul hagyta Varga az elnök azon kérdését, hogy megvan-e a 16 milliárd forintos fedezet a népegészségügyi programokra. Ám arra, hogy a 2003-tól ígért egészségügyi konszolidáció fedezetével mi lesz, a pénzügyekért felelős miniszter azt mondta: hamarosan megkezdődnek a jövő évi költségvetés előkészületei, és az egészségügyhöz hasonlóan több tárca is hasonló igénnyel jelentkezett. Az újságíró kérdésére, hogy milyen feladatok megoldására képes még a választásokig meglévő szűk három hónapban az egészségügyi bizottság, Kökény azt mondta: szeretnék megvitatni a kórházak új működési formáiról és a szellemi szabadfoglalkozású orvoslásról szóló törvényhez kapcsolódó négy kormány- és öt miniszteri rendelet tervezetet.