Nem követett el sem fegyelmi vétséget, sem törvénysértést az ügyész, aki Lakatos András szabadlábra helyezését indítványozta a folyamatban lévő büntetőperben. A vád képviselője ugyanakkor szakmai hibát vétett azzal, hogy nem kellő súllyal mérlegelte az adott ügy körülményeit.

A Fővárosi Főügyészség ezért írásban hívta fel a szabadlábra helyezést indítványozó ügyész és felettese figyelmét, hogy a jövőben körültekintőbben járjanak el – tudta meg a Népszabadság Sódor István fővárosi főügyésztől. Lakatos Andrást – alvilági nevén Kisbandit – a Pesti Központi Kerületi Bíróság tavaly októberben két év nyolc hónap börtönbüntetésre ítélte 420 rendbeli csalásért. A nem jogerős ítélet értelmében Kisbandinak két vádlott-társával együtt több mint 35 millió forintot kell fizetnie az ügy 420 károsultjának az ítélet jogerőre emelkedését követő 15 napon belül. Lakatos András 1996 októberében hagyta el Magyarországot, s nemzetközi elfogatóparancs alapján az FBI 2000. június 8-án vette őrizetbe Miamiban. Tavaly február 13-án hozták haza az USA-ból, s azóta kiadatási, majd előzetes letartóztatásban volt.

Kisbandit az elsőfokú ítélet kihirdetése után az ügyész indítványára a bíróság szabadlábra helyezte. A bíróság nincs kötve az ügyész kéréséhez, így akár el is utasíthatta volna azt. Az ügy azonban ezzel nem zárult le, mert a Fővárosi Főügyészség vizsgálatot indított a Kisbandi szabadlábra helyezését indítványozó ügyészi javaslat kapcsán. -A Fővárosi Főügyészség a minden részletre kiterjedő vizsgálat során megállapította, hogy sem az ügyész, sem annak felettese – akinek beszámolt a tervezett intézkedéseiről – nem követett el sem fegyelmi vétséget, sem törvénysértést, hiszen hivatali kötelezettségeiket nem szegték meg. Ezzel szemben a szabadlábra helyezést kérő ügyész indítványa megtételekor szakmai hibát vétett, mert nem kellő súllyal mérlegelte az ügy valamennyi körülményét. A Fővárosi Főügyészség ezért írásban hívta fel az ügyész és felettese figyelmét, hogy a jövőben körültekintőbben járjanak el. Ez a figyelmeztetés az érintettekkel szemben semmiféle szankcióval nem jár, csupán figyelemfelhívás, hogy a jövőben még gondosabban mérlegeljék az esetek különleges körülményeit – tájékoztatott Sódor István fővárosi főügyész.