Jogerősen szabadságvesztésre ítéltek két APEH-ellenőrt, mert több esetben pénzt kértek az általuk vizsgált boltok tulajdonosaitól, hogy elnézzék a szabálytalanságokat. Az elsőrendű vádlott négy év három hónap, társa két és fél év börtönbüntetést kapott.

A Szegedi városi Bíróság elsőfokon június 21-én nem jogerősen már elítélte a két szegedi adóellenőrt, de a vádlottak fellebbeztek. Másodfokon a Csongrád Megyei Bíróság az elsőrendű vádlott Vecsernyés László büntetését helyben hagyta, míg a másodrendű vádlott Ábrahám István büntetését 3 évről két és fél évre enyhítette. Ábrahám ítéletének megváltoztatását azzal indokolta a bíróság, hogy a másodrendű vádlott részletes vallomást tett, amivel segítette az ügy felderítését – tájékoztatta az [origo]-t a Csongrád Megyei Bíróság sajtófelelőse.

A vádlottak 1990 és 2000 között a Csongrád Megyei APEH revizoraiként járták a megyei boltjait, és addig vizsgálódtak, míg szabálytalanságot nem találtak. A revizorok összesen 27 alkalommal végeztek úgy próbavásárlásokat, hogy a feltárt hiányosságok elhallgatásáért pénzt fogadtak el. Az ellenőrök a vállalkozókat üzletbezárással, bírsággal, és tételes adóellenőrzéssel fenyegették meg. A legtöbb esetben azonban egyszerűen becsapták a tulajdonosokat, akiknek azt mondták, hogy szabálytalanságot találtak, valójában azonban áldozataik nem követtek el semmit.

A két revizor a vádirat szerint 589 ezer forintra tett szert így, a pénzt elosztották egymás között. A vádlottaknak többrendbeli, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés és kötelességszegés bűntettének alapos gyanúja miatt kellett bíróság elő állniuk. A vesztegetést elkövető boltosok többsége nem kapott büntetést, mert az adóellenőrök fenyegetéssel kényszerítették őket a pénz átadására. Azon a vállakozók esetében pedig, akiknél a korrupt adóellenőrök valóban találtak szabálytalanságot, az ügyészség elhalasztotta a vádemelést, mert a nyomozóknak beismerő vallomást tettek.