Tegnap egy olyan, hepatitis C-vel (HCV) fertőzött személy nyert pert első fokon a magyar állammal szemben, aki nem a vérzékenysége miatt szükséges vérkészítményektől, hanem műtét közben kapott vérátömlesztéssel fertőződött meg. Ez változást hozhat a hazai mintegy 150 ezer érintett kárpótlásában.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon tegnap hárommillió forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg egy olyan hepatitis C vírussal fertőzöttnek, aki vérátömlesztéssel kapta meg a gyógyíthatatlan betegséget. Az érintettnek – egyelőre nem jogerősen -1993 májusától, fertőződése napjától visszamenőlegesen járnak a kamatok, valamint havi 15 ezer forintos járadék is – mondta el munkatársunknak dr. Horváth Béla, aki pillanatnyilag mintegy 150 hepatitis C-vel fertőzött, nem vérzékeny ember ügyvédje. Mindez változást hozhat az érintettek kártérítési ügyeiben.

Az állam jogszabály alapján mindeddig ugyanis csak azoknak volt hajlandó fizetni, akik veleszületett vérzékenységük miatt fertőződtek meg valamilyen vérkészítménytől. Most a vérátömlesztéssel szerzett, “csupán” hapatitis C-vel fertőződötteknek is esélyük nyílt a kárpótlásra. Az ügyvéd úgy tudja, Magyarországon 100-150 ezren fertőződhettek C-vírussal.

Az ügy előzménye, hogy a hemofíliásokat képviselő Pelyhe László és társai több évvel ezelőtt azért indítottak kártérítési pert a magyar állam ellen, mert a vérzékenyek nagy része a betegsége miatt szükséges faktorpótlások alkalmával HCV-vel is megfertőződött, azaz gyógyíthatatlan májbetegséget is szerzett vérzékenysége mellé. A HCV-t ugyanis 1989-ben fedezte fel a tudomány, de Magyarországon csak 1992-től kezdték szűrni erre a véradókat. Eddig az időpontig ezért a hazai krónikus betegek, például a vérzékenységben szenvedők egy része olyan vérkészítményt kapott, melyen nem végeztek még hepatitis C-szűrést. Pelyhe és társai 2000-ben megnyerték a pert: a bíróság csaknem négymilliós kártérítés és havi 14 ezer forintnyi járadék megfizetésére kötelezte az államot. Később a Pénzügyminisztérium tárgyalásokat kezdett az érintettekkel, és peren kívül több hemofíliásnak fizettek a Pelyhe Lászlóéknak megítéltnél alacsonyabb összegű kártérítést. Akik nem fogadták el az alacsonyabb összeget, szintén perelnek.