Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár közelmúltban újraválasztott polgármestere személyesen egyeztetett Csillag István gazdasági és Kiss Péter munkaügyi miniszterekkel az IBM merevlemezgyártó egységének bezárása nyomán kialakult helyzetről.

A polgármester tájékoztatta a minisztereket, hogy a munkájukat elvesztett dolgozók ingyenes telefonszámon tájékozódhatnak a munkalehetőségekről, képzési programokról, valamint arról, hogy az önkormányzat milyen kiemelt segítséget nyújt részükre. Jelenleg mintegy 2500 betöltetlen munkahely van a megyében; az önkormányzat segítségével két székesfehérvári üzemmel rendelkező multinacionális vállalat összesen 1400 fő felvételét jelezte.

A miniszterek közölték: prioritásként kezelik a gyár bezárása során elbocsátásra kerülő munkavállalók sorsának rendezését. Kiss Péter elmondta: mától kihelyezett iroda nyújt közvetlen tájékoztatást és tanácsadást a dolgozóknak, a térségben 2547 betöltetlen álláshelyet kínálnak fel a leépítéssel érintett munkavállalóknak. A munkaügyi központ vállalta, hogy minden dolgozóval egyénileg foglalkoznak. A gazdasági miniszter állítása szerint ígéretes tárgyalások folynak több nagybefektetővel, akik ebben a régióban kívánnak új gyártókapacitásokkal megjelenni.

A helyzet rendezésekor első alkalommal kíván élni a tárca azokkal a támogatásokkal, amelyeket a kormány új, Smart Hungary néven ismert befektetés-ösztönző csomagja biztosít – mondta Csillag István. Biztató jel, hogy a GE Company a mai napon jelentette be, hogy Magyarországra telepíti regionális szolgáltató központjának székhelyét, ami közvetlenül mintegy 500 fő foglalkoztatását és a beszállítói körben további 2000 munkahely létesítését teszi lehetővé.