A Bács-Kiskun Megyei Bíróság jogerős döntése értelmében a Kiskunhalasi Semmelweis Ignác Kórház vezetésének viszsza kell helyeznie osztályvezetői pozíciójába dr. Nagy András sebész főorvost.

A nemzetközi hírű specialistát tavaly nyáron mentették fel osztályvezetői minőségéből, többek között azért, mert bírálta a kórház tervezett, úgynevezett mátrix rendszerű átalakítását. A tavaly augusztus 7-én kelt felmentő határozatot még dr. Kövecs Gyula, az intézmény akkori, azóta nyugdíjba vonult igazgatója írta alá. A hetekkel később megfogalmazott indoklás szerint Nagy András szembeszegült a munkáltató, illetőleg az önkormányzat által jóváhagyott struktúraváltással, és az intézmény dolgozóit is az intézkedés ellen hangolta. Az indokok között szerepeltek továbbá az általa vezetett osztály adminisztrációs hiányosságai és deficites működése is.

A városban és szakmai körökben többen úgy gondolták, hogy a felmentés hátterében személyes ellentétek álltak. Tény, hogy Nagy András rendszeresen bírálta a kórház- és városvezetést a mátrix rendszer tervezett bevezetése kapcsán. Benke Attila, a kórház jelenlegi igazgatója a Népszabadság kérdésére elmondta: amint kézhez kapja a hivatalos értesítést, természetesen teljesíti a bírósági határozatot. – Semmiféle személyi problémám nincs dr. Nagy Andrással. Amennyiben fel tudja vállalni az önkormányzat mint tulajdonos által meghatározott feladatokat, ezek között a mátrix rendszerre történő átállást, osztályvezetői munkájára a jövőben is számítok – szögezte le az igazgató.

  • Örülök a bíróság döntésének, és azt erkölcsi győzelemnek tartom – mondta lapunknak dr. Nagy András. Benke igazgató szavaira a sebész így reagált: – Amíg nem tisztázódik, hogy a strukturális váltás miként fog végbemenni, és ez mennyire érinti az osztályunkat vagy személy szerint engem, addig nem akarok állást foglalni. Mindenesetre nekem nem létkérdés, hogy itt maradjak, számos nagyobb intézménytől kaptam már konkrét állásajánlatot.