Egy amerikai bíróság 30 év börtönbüntetéssel sújtotta azt a férfit, aki több száz életveszélyes fenyegetést tartalmazó levelet küldött szerte az Egyesült Államokban olyan klinikáknak, melyekben művi terhesség-megszakítást végeztek.

A 45 éves Clayton Lee Waagner a leveleiben küldött életveszélyes fenyegetéseket azzal tette nyomatékossá, hogy a levélborítékok néhány milligramm fehér port – Waagner üzenete szerint anthrax (lépfene)-kórokozót – is tartalmaztak.

Bár a por a vegyelemzések fényében ártalmatlannak bizonyult, s mint kiderült, a férfinak nincs köze azokhoz a tényleges terrorista küldeményekhez, amelyek lépfene-kórokozó révén öt ember halálát okozták, a bíróság már magát a terrorista fenyegetést is – amellyel Waagner a terhességüket megszakító nők döntési szabadságát csorbította – súlyos cselekménynek ítélte meg.

Waagner, aki sokáig az első tíz legkeresettebb bűnöző között szerepelt az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által körözött személyek “toplistáján”, internetes honlapot tartott fenn “Isten Hadserege” címen, s ebben “isteni küldöttnek, a magzatelhajtók megfélemlítőjének” nevezte magát – jelentették a hírügynökségek.