A The Sunday Times brit lap szerint Líbia várhatóan 3 millió font kártérítést fizet a PanAm amerikai légitársaság utasszállító gépe ellen 1988-ban elkövetett robbantásos merénylet minden egyes áldozata hozzátartozójának.

Hivatalosan még nem jelentették be, hogy megszületett az amerikai, a brit és a líbiai kormány között a megállapodás az ügyben. A lap szerint csak a Lockerbie-perben elsőfokon életfogytiglani börtönre ítélt al-Megrahi fellebbviteli tárgyalása után jelentik be.

Az egyezségről folyó tárgyalásokhoz közelálló források a The Sunday Times brit lapnak felfedték: a kártérítés-fizetésről való megállapodást azután hozzák majd nyilvánosságra, hogy lezárul a Lockerbie-perben életfogytiglani börtönre ítélt Abdel Baszet Ali al-Megrahi fellebbviteli tárgyalása.
A kártérítés kifizetése megnyitná az utat azelőtt, hogy feloldják a Líbia ellen életben lévő nemzetközi kereskedelmi szankciókat. Számos hozzátartozó a hír kapcsán közölte a vasárnapi brit lappal, addig nem fogadják el a kártérítést, amíg a líbiai kormány hivatalosan nem ismeri el felelősségét a lockerbie-i merényletért.

Bár kiadta azt a két líbiai állampolgárt, köztük egy líbiai titkosügynököt, akiket a repülőgép-robbantás megszervezésével vádoltak, Tripoli soha nem ismerte el, hogy köze lenne a skóciai Lockerbie légterében történt terrorcselekményhez, amelynek következtében 270-en vesztették életüket.

A hollandiai Camp Zeistben e hét szerdán kezdődött meg a Lockerbie-perben tavaly életfogytiglanra ítélt líbiai titkosügynök fellebbviteli tárgyalása. Azzal vádolják őt, hogy ugyancsak líbiai segítőtársával együtt Máltán adták fel a Frankfurtba, majd onnan London érintésével New Yorkba tartó repülőgépre azt a bőröndöt, amely a skóciai légtérben a robbantást előidézte. Társát tavaly felmentette a bíróság, al-Megrahi ügyvédei új bizonyítékok előterjesztésével próbálják meg védencük ártatlanságát igazolni.