Bernardo Provenzano, a harminckét éve bujkáló maffiavezér az olasz hatóságok reményei szerint hamarosan horogra akadhat, miután a napokban sikerült őrizetbe venni a szicíliai szervezett alvilág újabb huszonnyolc tagját.

A palermói rendőrség és csendőrség összehangolt akciója révén olyan személyeket sikerült elfogni, akik valóban a legközvetlenebb kapcsolatban állnak Provenzanóval. Köztük is Pino Lipari a kulcsfigura, aki az ismeretlen helyen rejtőzködő klánvezér vagyonának a kezelője. Családjának öt tagját is letartóztatták, mivel a nyomozások eredményei szerint ők biztosítják az érintkezést Provenzano és a külvilág között. A dél-olasz szigettartomány bűnüldöző szervei számára egyelőre kibogozhatatlan rejtély, miként “nyelhette el a föld” több mint három évtizeden át a szicíliai bűnszövetkezet csúcsvezetőjét, aki a már börtönben ülő Totó Riina helyébe lépett. Nem használ telefont, elektronikus postán sem tart kapcsolatot senkivel, személyes találkozókról sincs tudomásuk a rendfenntartóknak. Annyi éppen a mostani letartóztatási hullám során kiderült, hogy a vezér cédulákon keresztül adja utasításait és fogadja az üzeneteket, amelyeket “postások” csoportja továbbít bonyolult csatornákon keresztül.

Provenzano még Totó Riinával, az egykori maffiaháborúkból győztesen kikerült “corleoneiek klánjának” a legfőbb irányítójával is képes összeköttetésben maradni. Riina utasítására 1992-ben és 1993-ban véres merényletek révén oltották ki a maffia-ellenes főügyésznek, Giovanni Falconének, majd utódának, Paolo Borsellinónak az életét. Az utóbbi években Bernardo Provenzano másfajta stratégiát alkalmazott. Nemcsak ő bújt meg, de igyekezett az egész szervezetet rejtőzködővé, alig láthatóvá tenni. Szakítani akar a börtönben ülő “veteránok” módszerével, vagyis az állammal történő frontális ütközés, a totális háború gyakorlatával. A mostani letartóztatásokhoz számos telefonlehallgatás vezetett el, amelyekből az illetékes hatóságok kiderítették: a Provenzano körül kialakult fiatal, üzletemberi “mag” erőteljesen bátorítja a bujdosó maffiavezért a stratégiaváltásra. Ennek lényege: “nem az állam ellen, hanem az állammal együtt élve” kell cselekedni, be kell hatolni az államapparátusba, az üzleti életbe, és onnan befolyásolni a szervezett alvilág számára előnyös módon a dolgokat.

Olyan beszélgetéseket is sikerült lehallgatni, amelyek szerint a maffiózók az 1999-es európai parlamenti választásokon erőteljesen támogatták Marcello Dell,Utrit, a Forza Italia (a mai legnagyobb kormánypárt) egyik jelöltjét. Provenzano állítólag azt akarta biztosítani, hogy a politikus – aki ellen maffiaügyben éppen akkor folyt egy per – mentelmi jogot kapjon. Dell,Utri az olasz sajtónak adott nyilatkozatában határozottan cáfolja ezt az értesülést, utalva arra, hogy a maffia az utóbbi időben több más politikusra is azt mondta, hogy köze volt a bűnszövetkezethez, de később mindez valótlanságnak bizonyult.