Õrizetbe vett a lengyel rendőrség több mentőorvost és temetkezési vállalkozót, akiket azzal gyanúsítanak, hogy tíz éve üzletelnek Lódz város halottaival.

A gyanú szerint a mentőorvosok és a diszpécserek kenőpénz fejében információkat juttattak el az egymással versengő temetkezési vállalatoknak a friss halálesetekről. Olyan tanúvallomások is vannak, amelyek szerint a lódzi mentőszolgálat halálba is segített embereket. A szervezett bűnözés ellen küzdő lengyel Központi Nyomozó Hivatal a hét végén őrizetbe vette a lódzi mentőszolgálat három orvosát és a helyi temetkezési vállalatok négy képviselőjét. Az őrizetbe vettek között van a lengyel sajtóban csak a “halál angyalaként” és “Mengele doktorként” emlegetett két orvos is, akik alapos gyanú szerint kenőpénz fejében nem tettek eleget orvosi kötelességüknek, nem mentettek meg életveszélyben lévő embereket.

A Gazeta Wyborcza című napilap és a lódzi rádió múlt szerdán óriási felháborodást keltő riportot közölt, mely szerint Lódzban több mint tíz éve gyalázatos üzletelés folyik a halottakkal. A helyi mentőszolgálat egyes orvosai, mentői, sofőrjei és diszpécserei kenőpénz fejében információkat juttattak el az egymással versengő, állítólag alvilági befolyás alatt álló temetkezési vállalatoknak a friss halálesetekről. A “bőrért” (az üzletben részt vevők csak így hívták a holtakat) a temetkezési vállalatok esetenként 100 ezer forintnak megfelelő összeget is fizettek. Olyan tanúvallomások is vannak, amelyek szerint a lódzi mentőszolgálat halálba is segített embereket, részint azzal, hogy szándékosan késleltette a kiszállást, részint állítólag olyan kábító hatású gyógyszert adott nekik, amely siettette halálukat.

A lódzi ügyészség hétfőn bejelentette, hogy javasolni fogja két orvos letartóztatását, nevüket nem közölték. Nem gyilkossággal, hanem korrupcióval vádolják őket. Az egészségügyi miniszter már a múlt héten az ország egész területén megtiltotta a mentőszolgálatoknak a Pavulon nevű izomernyesztő gyógyszer használatát, amellyel egyes vallomások szerint több embert a halálba segítettek. Ezt az intravénás, nagyon erős gyógyszert elvileg csak altatóorvosok adhatnák be műtét idején a betegeknek. Közben a lengyel sajtóban újabb leleplezések jelentek meg arról, hogy a holtakra vonatkozó információkkal nemcsak Lódzban, hanem másutt is, például Olsztynban is kereskedtek. Ez utóbbi városban a kórházak és a mentőszolgálat munkatársai évek óta folytatnak ilyen üzelmeket, amelyekről – akárcsak Lódzban – az egymást követő vajdák, polgármesterek, igazgatók is tudtak, mégsem tettek semmit ellene.