Az Enron amerikai energetikai cég csődje miatt világszerte fellángolt a vita a könyvvizsgálók tevékenységéről. Magyarországon is, ahol a pénzmosás elleni kormányzati küzdelem egyik legfőbb fegyverének szánt “téglatörvénynek” köszönhetően reflektorfénybe kerültek e szakma művelői. A könyvvizsgálók egyébként világszerte egységes szabályozórendszer bevezetését sürgetik.

  • Talán e felfokozott közfigyelemnek köszönhető, hogy a könyvvizsgálói kamaráról szóló törvény módosítása teret kapott a médiában – nyilatkozta lapunknak Sugár Dezső, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara elnöke. Még csak tapasztalatgyűjtés folyik, a törvényalkotói munka még a Pénzügyminisztériumban sem kezdődött el. Legkorábban a jövőre érdemes visszatérni erre a témára – mondta.

Napirenden van viszont a nemzeti számviteli szabályok módosítása. A pénzügyi tárca irányításával előkészítés alatt áll az Európai Unió rendszerével harmonizáló számviteli normák kimunkálása. Ez azonban cseppet sem egyszerű feladat, mivel az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalások eredményeként Brüsszel is módosítja a számviteli szabványokat. A világszerte felgyorsuló egységesítési folyamat oka egyszerű: mindenki szeretne egy kottából énekelni – magyarázza Sugár Dezső.

Miközben a nemzeti számviteli törvények világszerte mind jobban igazodnak a nemzetközi szabályokhoz, a fejlődés felemás – derül ki a világ hét vezető könyvvizsgáló cégének felméréséből. A 62 vizsgált országnak csak harmada kész a szabályok megváltoztatására.

A vezető könyvvizsgálók – Andersen, BDO, Deloitte Touche Tohmatsu, Ernst&Young, Grant Thornton, KPMG, PricewaterhouseCoopers – szerint világszerte egységes szabályozórendszerre lenne szükség a pénzügyi jelentések elkészítéséhez, amelynek alapja az IAS (International Accounting Standards) lehetne. Ezáltal összehasonlíthatóvá, átláthatóvá válnának a befektetésekhez szükséges pénzügyi adatok, és jelentősen növekedne a befektetői biztonság.

Manapság, amikor mind többen teszik közzé pénzügyi jelentéseiket az interneten, szükségessé válik egy globális számviteli nyelv, egységes normarendszer alkalmazása. – A sokféle, egymástól és az IAS-től is különböző helyi szabályozás elavulttá válik – mondta a projekt magyarországi felelőse, Boros Judit. Magyarországon előrelépést jelent a januártól érvényes új számviteli törvény, amely megszüntetett számos – korábban még kifogásolt – eltérést a magyar és a nemzetközi normák között. S megkezdődött a magyar számviteli normák rendszerének kidolgozása is.