Elkészült a kormány elé kerülő módosítástervezet a státustörvényről. A javaslatban figyelembe vették az EBESZ és a velencei bizottság észrevételeit, továbbá Szlovákia és Románia kifogásait.

Jelentős tartalmi jellegű változások mellett többnyire jogtechnikai változásokat javasol a státustörvényben a törvény módosításának előkészítésével megbízott tárcaközi munkacsoport – tudta meg a Népszabadság. A külügyminisztérium által vezetett tárcaközi egyeztető testület tervezetében figyelembe vette a velencei bizottság és az EBESZ elvárásait és észrevételeit. Az is kiderül a dokumentumból, hogy a törvénnyel kapcsolatos román és szlovák kifogásokat is szem előtt tartják, és a kifogásolt kérdésekben igyekeztek áthidaló megoldást találni.

Magyarország a nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségek megsértése nélkül, és a nemzetközi jog elveivel egyetértésben akarja alkalmazni a státustörvényt – derül ki a módosítástervezetből. Ezért a következő elveket követi: az államok területi szuverenitása, a szerződések kötelező ereje és jóhiszemű végrehajtása, az államok közötti baráti kapcsolatok, az emberi jogok tiszteletben tartása, beleértve a diszkrimináció tilalmát.

Miután az EBESZ szakértői felvetették, hogy a kisebbségekkel való kedvezményes bánásmód csak a kulturális kapcsolatok erősítése miatt fogadható el, így a jogszabályból kimaradna a közvetlen utalás a gazdasági jellegű kapcsolatokra. Azonban továbbra is fontosnak tartják a kisebbségi kedvezményekkel összefüggésben a családi kapcsolatokra való utalást. Az előkészített módosítások a jogszabály alapelveinek érintésén túl szabályoznak bizonyos konkrét kedvezményeket is.

A Népszabadság úgy tudja, hogy jelentősen tervezik módosítani az oktatási kedvezményeket, kiszélesítenék a nevelési-oktatási támogatásra jogosultak körét. A munkavállalási fejezet azonban kikerülne a törvényből. Módosulna a velencei bizottság ajánlásainak megfelelően a magyarigazolványok kiadásának rendje is.