A cigányok számára létrehozott állami jogvédő hálózat munkatársait megközelítőleg kétszáz ügyben keresték fel roma sértettek az elmúlt három hónapban.

Az igazságügyi tárca megbízásából készült kimutatás szerint a legtöbb panasz a lakhatással kapcsolatos, de sok beadvány érkezik a büntetőjogban, a szociális ellátásban és a foglalkoztatásban tapasztalt hátrányos megkülönböztetés miatt is. A hálózat alkalmazásában lévő ügyvédek eddig huszonkét esetben vállalták roma sértettek peres képviseletét.

Az Igazságügyi Minisztérium tavaly ősszel a kisebbségi hivatallal és az Országos Cigány Önkormányzattal együttműködve hozta létre az “antidiszkriminációs roma ügyfélszolgálati hálózatot”. A fővárosban és minden megyében legalább egy ügyvéd várja a panaszosokat. A sértettektől az ügyvédek nem fogadhatnak el pénzt. Hende Csaba igazságügyi államtitkár a Népszabadság kérdésére korábban azt a tájékoztatást adta, hogy az ügyvédek a költségvetéstől “havi 100 ezer forintos megbízási díjat kapnak átalányonként, ezen túlmenően bizonyos pernyerések, tehát ügyek sikerre vitele esetén 200 ezer forintos külön juttatás válik lehetségessé”. Az államtitkár becslése szerint a hálózat fenntartása évi 30 millió forintba kerül.