A több mint nyolcmillió ajánlószelvényt már borítékolták, de csak a jövő héten kezdik kézbesíteni, majd megkezdődik a versenyfutás. Bár most még úton-útfélen vérmes politikusi reményekről zeng a kampány, mind a 145 bejegyzett pártnak bizonyosan nem jut elegendő kopogtatócédula.

Hamarosan 145 párt versenghet az ajánlószelvényekért. A legfrissebb adatok szerint ugyanis ennyi pártot tartanak nyilván Magyarországon – tájékoztatták a Magyar Hírlapot a Legfelsőbb Bíróságon. A legutóbbi parlamenti választások óta 42 új pártot regisztráltak, csak a választások előtti évben 19 csoportosulás lépett a politikai porondra. A 145 bejegyzett párt közül hétfőig 15 kérte nyilvántartásba vételét jelölőszervezetként.
Az áprilisi választásokon harminc-negyven párt indulását prognosztizálja az Országos Választási Iroda. A tapasztalat mellé tehetjük – döntőbb érvként – a választási matematikát is. A választási törvény szerint ugyanis az lehet (egyéni) képviselőjelölt, akinek legalább 750 nevére szóló ajánlószelvényt sikerül összegyűjtenie.

Ha egy párt mind a 176 egyéni választókerületben jelöltet akar állítani, legkevesebb 132 ezer (!) kopogtatócédulát kell begyűjtenie. Ám ha a nyolcmillió választópolgár mindegyike át is adná kopogtatócéduláját, legfeljebb 60 párt indíthatna jelöltet. A további 85 alvó párt – no meg a számos független jelölt – ez esetben hoppon maradna. A leendő kopogtatócédula-birtokos pártok számára egyenesen létkérdés, hogy kellő számban indítsanak jelöltet. Ez a megyei és az országos lista állításának is egyik jogi előfeltétele.

A választási história szerint 1998-ban csak 29 pártnak sikerült jelöltet állítania. (Közülük kilenc egy-egy jelölttel büszkélkedhet.) Mindössze 15 párt erejéből futotta megyei listára, országos listát pedig csak 12 párt állíthatott 1998-ban. A tucatnyi országos listás pártból öt jutott végül a parlamentbe. A kopogtatócédulákért folyó versenyben a pártok ellenérdekeltek, presztízskérdés is számukra az ajánlószelvények számának túlteljesítése. Holott ez legfeljebb urnabontásig – a voksok számbavételéig – valószínűsítheti, hogy az adott körzetben milyen mértékű egy-egy szervezet valós társadalmi támogatottsága.