Napokon belül elkészülhet a pénzmosás elleni törvény végrehajtásában fontos mintaszabályzat a könyvvizsgálók és az ingatlanforgalmazók számára is. A bejelentési kötelezettség a klasszikus védőügyvédi tevékenységet folytatókra nem vonatkozik. A könyvelők nem véletlenül kerültek a jogszabály hatálya alá.

Biztatóan haladnak a tárgyalások a könyvvizsgálókkal és az ingatlanforgalmazókkal a pénzmosás elleni törvény végrehajtása keretében a mintaszabályzat megalkotásáról – nyilatkozott lapunknak Balogh László. A kormánybiztos emlékeztetett rá, hogy a nemesfém-kereskedőkkel már korábban véglegesítették az iránymutatónak szánt mintaszabályzatot, amely lebontja a végrehajtás elveit, példákat tartalmaz ügylettípusok és szakmaspecifikus elvek szerint. Az ügyvédekkel is konzultációba kezdtek, de a véglegesítés még nem sürgős, hiszen a határidő 2002. november 30.

Balogh László félreértésnek minősítette, hogy az ügyvédekre minden esetben vonatkozik a pénzmosás elleni törvény bejelentési kötelezettsége. Mint mondta: a klasszikus védőügyvédi tevékenységet nem célozta és nem is célozhatta a törvény. Ugyanúgy, ahogyan azt az OECD-térségben és az Európai Unióban sem teszi. Csak akkor van az ügyvédnek bejelentési kötelezettsége, ha úgynevezett rárakódó szerepkört lát el, mint a jogi tanácsadás vagy az ingatlanforgalmazásban való részvétel.

A kormánybiztos ugyancsak cáfolta azt az elterjedt hírt, hogy fordítási hiba miatt kerültek a törvény hatálya alá a könyvelők. Az Európai Unió által a pénzmosásról szóló direktíva december 4-én elfogadott utolsó változatát – amelyet egyébként az Európa Parlament is megvitatott – pontosan követi a magyar szabályozás, szögezte le Balogh László. Az uniós szöveg felsorolja az adótanácsadót, az adószakértőt és a könyvelőt (tax experts, tax advisors, accountans), s ezt teszi a magyar is. Ráadásul e három tevékenység a TEÁOR-besorolás szerint egy tevékenységi fajtának számít. A magyar szabályozás teljesen tudatosan és szándékosan követi az uniós direktíva szövegét, s épp annyi szakmát jelöltek ki bejelentési kötelezettségre, mint az EU, tette hozzá a kormánybiztos.

A pénzmosás elleni nemzetközi küzdelem részeként holnap tanácskozás kezdődik Hongkongban az OECD illetékes testületének (FATF) tagjai részére, derül ki az OECD programjából. A fórum témája a terrorizmus elleni küzdelem és a pénzmosás elleni harc összefüggései lesznek. A háromnapos tanácskozás keretében szélesebb körű fórumot is tartanak, amelyen 80 meghívott állam, köztük Magyarország, is részt vesz. Hazánkat Balogh László – aki korábban OECD-nagykövet volt – képviseli.