A bíróság és az ügyészség maga állíthatja össze a költségvetését, amit a kormány a parlament elé terjeszt – az erről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el a keddi ülésén. Így a kormány szándékai szerint pénzügyileg is függetlenedhet az igazságszolgáltatói hatalom a végrehajtóitól.

A bírák jogállásról és javadalmazásáról szóló törvényt és a Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló jogszabály módosítását 344 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül fogadta el a parlament. Ennek alapján az Országos Igazságszolgáltatási Tanács állíthatja össze a bíróság költségvetését és ennek végrehajtására vonatkozó javaslatát, amelyet a kormány a költségvetési törvény részeként változatlan formában terjeszt az Országgyűlés elé. Ugyanígy az ügyészség költségvetését pedig a legfőbb ügyész készítheti el. A kormány legfeljebb észrevételt tehet.

Eddig a kormány, pontosabban a pénzügyminiszter határozta meg, hogy mennyi pénz jut a bíróságoknak és az ügyészségeknek, legfeljebb konzultáltak velük. A kormányprogramban szerepelt az igazságszolgáltatás finanszírozásának átalakítása: “ezzel a megoldással az igazságszolgáltatásnak mint önálló hatalmi ágnak a végrehajtó hatalomtól való függetlenedése teljes mértékben megvalósul” – áll a javaslat indoklásában. A bíróság és az ügyészség által készített költségvetési javaslathoz bármelyik képviselő benyújthat módosító indítványt, így ha a parlamenti többség megszavazza azt, akkor változik az eredeti tervezet. Ilyen közvetett módon azért befolyásolhatja a parlamenti többség az igazságszolgáltatás büdzséjét.