Egységes fellépéssel próbálják javítani tárgyalási pozícióikat az agrártámogatásokról folyó alku során az EU-tagjelöltek. Hat jelölt állam EU-tárgyalói a csehországi Karlovy Varyban megállapodtak, hogy közösen követelnek az uniótól a mai tagokkal egyenlő elbánást saját országaik mezőgazdasági termelői számára.

Az Európai Bizottság január 30-án teszi közzé a csatlakozási tárgyalások jelentős pénzügyi kihatású fejezetei esetében (így a mezőgazdaságban is) az unió közös álláspontjának tervezetét, amelyben a közvetlen támogatások tízéves átmeneti időszak alatti bevezetését javasolja a jelöltek agrártermelőinek, az első évben a mai tagoknak járó pénzek 25 százalékáról kiindulva.

A jelöltek közös fellépése a csatlakozási szerződések közelmúltban megindult szövegezésére is kiterjed, a hatok már bevonják az együttműködésbe a velük vélhetően azonos időpontban csatlakozó négy további tagjelölt (Szlovákia, Litvánia, Lettország és Málta) EU-tárgyalóit is. A tíz ország brüsszeli EU-missziói közös munkacsoportot állítanak fel e célból, amelynek feladata a vélhetően mindegyikük esetében azonos szerződés szövegtervezetének elkészítése.