Néhány hónapon belül egész Terézvárost térfigyelő kamerák fogják pásztázni, éveken belül pedig Budapest egésze megfigyelés alá kerülhet. A budapesti rendőfőkapitány szerint hasznos, ha az ember tisztában van vele, hogy figyelik, ugyanakkor úgy véli, új távlatokat nyithat az önkormányzatok és a rendőrség közötti együttműködés terén a térfigyelő rendszer.

Farkas György polgármester számít arra, hogy a kutyagumit rendszeresen a flaszteren hagyó kutyatulajdonosok ellen bizonyítékként szolgálhatnak majd az ominózus felvételek. Térfigyelő kamerákat avattak szerdán Terézvárosban, amik révén májusra a kerület minden szegletét műszemek fogják fürkészni, ahogyan azt Farkas György polgármester megfogalmazta szerdai sajtótájékoztatójukon. Ez némileg túlzás, hiszen a városrész csupán 85 százaléka lesz “bekamerázva” – javította ki Csongor Attila, a kamerarendszert üzemeltető Multi Alarm Kft. vezetője a polgármestert, ám azt ő is elismerte, hogy ez a rendszer különleges valami, ez az ő “legnagyobb büszkesége”, amint azt elmondta, holott a főváros felében már üzemeltetnek kamerás megfigyelő rendszereket, összesen 159 felvevőgéppel. Terézvárosban 170 millió forintos beruházással 68 kamera őrködik majd. A térfigyelő rendszer leginkább a bűnözés visszaszorításában lehet hasznos, ugyanakkor nem a mindenhová ellátó kameráknak köszönhetően javítja a bűnözési statisztikát, hanem azáltal hat, hogy a bűnözőket pszichésen sokkolja az a tudat, hogy őket éppen megfigyelhetik, amint azt a szakemberek a sajtótájékoztatón elmondták. Ezért a kamerás kerületből a bűnözők áttelepednek olyan városrészekbe, ahol ilyen rendszer nem működik. Az átköltözés aztán generálja, hogy egyre több kerület áldoz pénzt arra, hogy kiépítse a maga térfigyelő rendszerét. Az ügyvezető igazgató szerint néhány éven belül az egész fővárost kamerák vizslatják majd.

A rendszer sikerét bizonyító statisztikai adattal, a sajtótájékoztatón szintén jelen lévő Kökényesi Antal budapesti rendőrfőkapitány ugyan nem tudott szolgálni, de mint mondta, a kameráknak köszönhetően érezhető a bűnözés csökkenése például a turizmus szempontjából frekventált helyeken. Ugyanakkor hasznosak lehetnek a kamerák, ha egy rendőr ellen panasz érkezik, hogy nem törvényszerűen járt el adott esetben. A felvétel “bizonyításra is alkalmas” – hívta fel a figyelmet a fővárosi főrendőr. Az [origo] kérdésére – Mi történt a hajléktalanverő rendőrökről a térfigyelő kamerákkal készített felvétellel? – viszont azt mondta, előfordulhat, hogy mégsem sikerülnek a felvételek. Kökényesi Antal mindazonáltal “csodaként” aposztrofálta a térfigyelő rendszereket, amelyeket több nyugati város rendőrfőnöke is irigységgel szemlélt legutóbbi látogatásukkor, hiszen “náluk is meglenne az akarat erre a lakosságbarát technológiára” – mondták -, az adatvédelmi követelmények azonban nem teszik lehetővé használatukat városukban. De már azon vannak, hogy megalkossák a megfelelő jogszabályokat – világította meg a mintaként is működő magyar viszonyokat Kökényesi Antal.

Az önkormányzat egy teljesen a saját tulajdonában lévő gazdasági vállalkozást hozott létre a térfigyelő rendszer működtetésére – mondta a polgármester. A cég a helyhatóságtól kezdetben 50-60 millió forintos évenkénti támogatást kap, a cél azonban az, hogy megálljon a maga lábán a vállalkozás. Ennek elérésére különböző szolgáltatásokat fognak nyújtani többek között a boltoknak, amelyek megrendelhetik, hogy riasztás esetén a kamera automatikusan ráfókuszáljon a kirakatra. Az önkormányzat további bevételeket remélhet, ha a kutyatulajdonosokat, a parkolóhelyeket önkényesen elkerítőket is számba veszik. Az előbbiek közül például azok, akik nem szedik össze kutyájuk piszkát, ezentúl kénytelenek lesznek szembenézni az esetről készült felvétel bizonyító voltával. Előfordulhat, hogy a kamerák az utcák, közterek, kirakatok mellett a hálószobákban pásztázhatnak – hívta fel a figyelmet Csongor Attila, az üzemeltető cég vezetője, de rögtön igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy a kamerák természetesen alkalmasak arra, hogy bizonyos részeket kitakarjanak. Azt viszont senki sem garantálhatja, hogy az őrszem ne kukkoljon adott esetben. Ezt kiszűrheti, hogy minden rendőr pszichológiai vizsgán esik át, mikor rendőrnek jelentkezik – mondta Balla Béla, a VI-VII. kerületi rendőrkapitányság megbízott vezetője. A felvételeket, amennyiben nem rögzítenek bűncselekményt vagy szabálysértést, 3 napon belül törlik le a hatóságok, jóllehet a törvény úgy rendelkezik, hogy azonnal meg kell semmisíteni a felvételeket.