Áprilisban kerül a Fővárosi Bíróság elé Kovács Attila ügye. A vádirat szerint 1996 és 1998 között a volt MLSZ-elnök irányítása alatt álló Kovács Rt. és a Canyon Rt. összesen több mint félmilliárd forint áfa-, valamint társadalombiztosítási, egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék-fizetési kötelezettségének nem tett eleget.

Kovács Attila már 1999 elején – nem sokkal azt követően, hogy Deutsch Tamás sportminiszter felfüggesztette MLSZ-elnöki posztjából – elismerte egy beszélgetésben, hogy a Kovács Rt. jelentős adótartozást halmozott fel. A cég február 18-ai közgyűlése a társaság végelszámolásáról döntött, és azt követő adórevíziók felkeltették az APEH figyelmét. Júniusban nyomozást rendelt el az adóhatóság, mert Kovács Attila “alaposan gyanúsítható volt áfacsalással és a járulékbefizetési kötelezettség elmulasztásával”. Egy 1997-es adóbevallást vizsgálva, a nyomozók arra a következtetésre jutottak, hogy Kovács jogtalanul igényelt vissza több mint 247 millió forint áfát, a több mint 290 millió forint járulékbefizetési kötelezettség elmulasztása pedig részben a vezérigazgatói székben őt követő fiát, ifj. Kovács Attilát is terheli.

Ezzel aztán beindult az igazságszolgáltatás, de csendben folytak az események. Időnként lehetett hallani egy-két hírt, például, hogy az APEH átadta az iratokat az ügyészségnek, majd, hogy elkészült a vádirat, most pedig, mint a Magyar Nemzet értesült róla, az a hír, hogy bíróság elé kerül az ügy. Kovács Attila kérdésünkre nem tudta megerősíteni a hírt. “Engem még nem tájékoztattak, és az ügyvédemet sem” – mondta. “Pedig gondolom, hogy előbb kellene velünk közölni a hírt, mint az újsággal.” A Fővárosi Bíróság sajtótitkárságán az Index megtudta, hogy valóban áprilisban lesz a tárgyalás, de az érintetteket csak akkor értesítik, ha a pontos időpont is ismert lesz; tehát a számítások szerint legkésőbb márciusban Kovács Attila megkapja a levelet. Szóval Kovács nem tud semmi fejleményről. “Utoljára 2000 márciusában hallottam, hogy az ügyészség továbbította az iratokat” – mondta. “Azóta semmi hírem.”

A volt elnök 2000 áprilisában önszántából felfüggesztette az elnökségi tagságát is az MLSZ-ben, mondván, addig nem akar felelős pozíciót betölteni a futballban, amíg nem tisztázza magát a bíróság előtt. A múlt év elején aztán meggondolta magát, és visszatért a szövetség vezérkarába. Azt mondta, hogy talán elhamarkodottan döntött az ideiglenes visszavonulás mellett, mert hát mi van, ha tíz évig elhúzódik az ügy, és különben is: az ártatlanság vélelme őt ugyanúgy megilleti, mint bárki mást ebben az országban. Most sem kételkedik benne, hogy a bíróság előtt be fog bizonyosodni ártatlansága. “Gondolja, hogy ilyen nyugodtan tudnék élni, ha bűnös lennék?” – tette fel a kérdést. A kérdésre, hogy mit tenne, ha igaznak érezné a vádakat, csak annyit mondott, hogy “valamit biztosan”. Az útleveléhez mindenesetre hozzáfér, mert bár bevonták, de kérésre megkapja. Mint mondta, legutóbb január közepén adta le, miután visszajött egyik külföldi útjáról.