Egyet se fizet, de kettőt kap. Az az autós, aki nem vált jegyet vagy 2 óránál tovább parkol a korlátozott várakozási övezetben, számíthat rá, hogy a büntető csomag mellett szó szerint lebilincselő élményben lesz része.

Akik úgy érzik, hogy így jogtalanul két bőrt húznak le róluk, tévednek, mint ahogy azzal sem lehet érvelni, hogy a szabálytalan parkolók egy része megússza a büntetés vaskosabb részét – nyilatkozta Kolláth György jogász a Tényeknek. Hogyha az egyik embert megcsípik, a másikat nem, akkor az lehet igazságtalan, de nem jogtalan. A kerékbilincs egy furcsa találmány, rögzít egy helyzetet, megnehezíti az akciót. Vagyis, amíg nem fizet a bűnös, marad a tilosban – igaz már jogszerűen.

Az autósok általában azzal védekeznek, hogy nem tudnak két óránként az automatákhoz menni és újabb jegyet váltani. Talán mindez a múlté. A jövő: a mobiltelefonról fizethető parkolási díj, emellett lobbizik a Magyar Parkolási Szövetség. A technikai háttér adott, most már csak az önkormányzatok döntése hiányzik. A rendszer lényege, hogy az autós regisztráltatja magát és kéri, hogy telefonon rendezhesse számláját.

Mindeközben a Fővárosi Közigazgatási Hivatal felülvizsgálja a kerületek parkolási rendeleteit és a budapesti parkolási társaságok működését, miután a főügyészség is jogi aggályokat fogalmazott meg az egyik céggel szemben.