A parlamenti választáson 1500-2000 egyéni jelölt indulásával lehet számolni. A hivatalos jelöltté nyilvánításhoz mindegyiküknek legalább 750 kopogtatócédulát kell összegyűjtenie. Ehhez körülbelül másfél millió ajánlószelvényre van szükség. A kopogtatócédulákért ma kezdődik a versenyfutás, amely március 15-ig tart.

Mától postázzák a választásról szóló értesítést és az ajánlószelvényt: péntekig több mint nyolcmillió szavazópolgárhoz kell eljuttatni a két nyomtatványt tartalmazó borítékot. A választói névjegyzék összeállítása, az értesítések előállítása és kitöltése, valamint a kézbesítés költsége mintegy nyolcszázmillió forintot tesz ki. A névjegyzéket szerdától a helyben szokásos módon mindenütt közszemlére teszik – a lista általában a polgármesteri hivatalban tekinthető meg -, így aki a hét végéig nem kapja meg a kopogtatócédulát, maga is meggyőződhet róla, hogy szerepel-e a jegyzékben. Az ezzel kapcsolatos kifogások benyújtásának határideje február 13. A listát a január 25-i állapotnak megfelelően állították össze, ezért például aki ezen időpont után új lakóhelyre költözött, még a régi címére kapja meg az értesítést.

A pártok, illetőleg a független jelöltek hétfőtől megkezdhetik az ajánlószelvények gyűjtését. Erre több mint egy hónap áll rendelkezésre, mert az egyéni jelöltek bejelentésének határideje március 15-én jár le. Érdemes ügyelni rá, hogy az ajánlószelvény csak akkor érvényes, ha azon szerepel a választópolgár neve, lakcíme, személyi száma és saját kezű aláírása, valamint a jelölt neve, párthovatartozása vagy a független jelölés ténye. Az ajánló természetesen csak abban a választókerületben támogathatja a jelöltet, ahol az állandó bejelentett lakcíme van. A több szervezet által támogatott egyéni jelöltek esetében a kopogtatócédulán valamennyi párt nevét fel kell tüntetni; erre például a Fidesz és az MDF közös jelöltjei esetében kell figyelni. A hivatalos jelöltté nyilvánítás feltétele, hogy az induló legalább 750 ajánlószelvényt gyűjtsön össze.

Az eddigi választásokon a 176 egyéni országgyűlési választókerületben legalább 1500-2000 jelölt indult; a területi és az országos listákkal együtt összesen mintegy 4500 fővel lehet számolni. Kopogtatócédulát azonban csak azoknak kell gyűjteniük, akik közvetlenül is meg kívánják mérettetni magukat. Ahhoz, hogy ők valamennyien hivatalos jelöltté váljanak, mintegy másfél millió kopogtatócédulát kell összeszedniük. Így elvileg mindenkinek bőven juthat ajánlószelvény, ám az eddigi gyakorlat azt mutatja, hogy egyes pártok a személyenként szükségesnél jóval több – esetenként néhány ezer – kopogtatócédulát is begyűjtenek.