Befolyással üzérkedés miatt vádat emelt a Fővárosi Főügyészség a Népszava által kirobbantott kazetta-ügy négy szereplője ellen. A vádlottak annak részleteit tárgyalták, miként lehetne 3 millió forint kenőpénzt Torgyán Attilához, az akkori földművelésügyi miniszter fiához eljuttatni.

A pénzért cserébe a vállalkozók állami támogatás elnyerését remélték. Torgyán Attilával szemben már korábban megszüntették a büntetőeljárást, azt ugyanis nem sikerült bebizonyítani, hogy valóban átvette a neki szánt kenőpénzt. Az ügy elintéződött – azaz a kenőpénz Torgyán Attilának átadva. Így szállt vissza a Torgyán család bizalmasaként emlegetett Benczéné Tóth Judit az autóba – nem messze a korábbi földművelésügyi miniszter fiának lakásától – amiben a pénzt küldő, és ezért cserébe állami támogatás elnyerését remélő vállalkozó várta. Az azonban, hogy a pénzt valóban átadta volna Torgyán Attilának már nem bizonyítható. Ez derül ki a Fővárosi Főügyészség a kazetta ügyben készült vádiratából, amit ma nyújtottak be a Fővárosi Bíróságra.

Emlékezetes, a Népszava közölte annak a hangfelvételnek a szövegét, amelyen öten, 2000. májusában arról egyeztettek, miként lehetne hárommillió forint kenőpénzt célbajuttatni. A pénzt az Agropark Kht. adta, cserébe pedig azt remélte, hogy Torgyán Attila közbenjár miniszter apjánál azért, hogy egy eredménytelen pályázat ellenére mégis állami támogatáshoz jussanak. Az ügyben befolyással üzérkedés alapos gyanúja miatt tavaly februárban ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást az ORFK Központi Bűnüldözési Igazgatósága. Hamarosan gyanúsított lett a Torgyán család bizalmasaként emlegetett Benczéné Dr. Tóth Judit ügyvéd, aki a felvétel szerint a közvetítést és a pénz átadását vállalta. Nem sokkal később Torgyán Attilát is meggyanúsították.

A megbeszélésen készült hangfelvétel tanúsága szerint az ügyvédnő el is indult a kenőpénzzel, ám azt, hogy később mi történt, már sikerült kideríteni. Benczéné ugyanis tagadja, hogy átadta volna az összeget Torgyán Attilának, aki pedig azt tagadja, hogy azt átvette volna. Így Torgyán Attilával szemben már a vádemelési javaslathoz sem volt elegendő bizonyítéka a rendőrségnek, ezért vele szemben megszüntették az eljárást. A kenőpénz átadásának körülményeiről szóló megbeszélés többi résztvevőjét is többször meghallgatták, kezdetben tanúként. Így tett a hangfelvételt készítő Deésy Géza már a kezdetekkor önmagára nézve is terhelő vallomást. Tanúvallomásukban Mittelmayer Ferenc és felesége is megerősítették a kazetta hitelességét és részletesen beszámoltak arról, hogyan is jött létre a szóban forgó megbeszélés. A nyomozás végéhez közeledve aztán a tanúkból gyanúsított lett, akik azóta már egyetlen kérdésre sem válaszoltak. Így szerepel négy vádlott a ma benyújtott vádiratban. Benzcénét hivatali befolyással üzérkedéssel vádolja az ügyészség, míg ebben a vádirat szerint Deésy Géza, Mittelmayer Ferenc és felesége is bűnsegédek voltak.