Az olasz rendőrség elkobozta a romániai érdekeltségekkel is rendelkező maffiafőnök, Giuseppe Madonia másfélmillió euró értékű vagyonát Szicíliában. A maffiózó 1992 óta börtönben ül, ahol életfogytiglani büntetését tölti.

A múlt héten a román rendőrség és az olasz maffiaellenes nyomozók Romániában már átvizsgáltak tizennyolc olyan céget, amely névleg egy olasz vállalakozó birtokában vannak, valójában azonban Madonia az igazi tulajdonosuk. Közben Szicíliában is nagyszabású razziát tartottak, melyben a maffiavezér számos ingatlanát és cégét vizsgálták át, elkobozva vagyonának nagy részét, amelynek értéke másfélmillió euróra rúg.

Giuseppe (alvilági becenevén “Piddú”) Madoniát nyolc évig körözték, mivel a nyolcvanas évek maffiaháborúiból győztesen kikerült “corleoneiek klánjának” volt az egyik vezére. Madonia tagja volt a “kupolának”, vagyis annak a csúcsvezetőségnek, amely a kilencvenes évek elején meggyilkoltatta Giovanni Falcone és Paolo Borsellino maffiaellenes vizsgálóbírót.

Madonia azonban fogságából is gördülékenyen kezelte bűnös úton szerzett vagyonát, mégpedig névleges tulajdonosok és közvetítők segítségével. A szicíliai hatóságok ezért is terjesztették ki vizsgálatukat további ötven személyre, akik részt vettek megbízójuk pénzének átmosásában. A nagy vagyon kezelésében állítólag a “kupola” mai, illegalitásban élő vezére, Bernardo Provenzano is részt vett, akárcsak Madonia több testvére, unokaöccse és sógora.